Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Svin, norsk novellefilm fra 2008

Kortfilm Spilletid: 24 minutter

For et svineri!

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 14.10.2016]

To tyske turister er forsvunnet fra en fisketur i en liten norsk bygd og et tv-team intervjuer den lokale lensmannen og hans mor som virker særlig interessante for reporterne. Etter hvert skal det vise seg at disse skjuler mer enn de vil fortelle…

Annonse:

Filmen åpner med en morsom intro hvor reporteren og hennes kameramann får klar beskjed fra sin sjef om å lage mer underholdende reportasjer, ikke bare gå for saklighet og journalistikk. Og, nettopp mer underholdning skal det da også bli utover i denne historien!

Lensmannen og hans gamle mor driver en gård med svin hvor grisene kan synes å bli matet med alt annet enn grønnsaker! Reporteren spilles av Anna Bache-Wiig, mens hennes ubrukelige kameramann spilles av Anderz Eide.

Han har vondt i magen og blindtarmen og halter rundt uten å nesten klare holde på videokameraet. Hun forsøker å få til et intervju med lensmannen og mora hans, men før de kommer så langt blir det stukket kjepper i reporterhjulene…

Det svinedrivende lensmannsparet skal vise seg å ikke være så glad i tyskere, og grunnet det forsvunnede tyske turistparet er ikke veien til mistenksom konklusjon mot dem særlig lang å gå. Disse spilles glimrende av Trond Høvik og Grete Nordrå.

Skildringer av (det norske) bygdedyret er ikke nytt, men det er ofte morsomt å se det utfolde seg på norsk film. Den nevnte morsomme og vittige humoren i starten følger også etter utover i filmen, og slik balanseres veldig godt vidd med mer og mer grotesk handling som føles både vellykket og morsom.

Det er en god ekkel stemning hjemme hos dette griseparet, og man får lett creeps av alt fra ekle steikte koteletter med hår i til middag, via insekter i sengene, til en anelse om luguber kjøttaktivitet i grisefjøset.

Det er i blandingen av disse elementene, humoren og i det smått groteske at regissør Geir Henning Hopland så effektivt og morsomt leker seg. Det er lett å sammenlikne dette med flere kjente filmer, kanskje spesielt utallige hillbilly-skrekkruller fra USA, men at det er en norsk setting her gjør det enda morsommere.

”Svin” blir derfor en artig liten godbit om det norske bygdedyret som med sin effektive genrelek underholder og gir oss ekle frysninger på ryggen.

(Alle bilder er private skjermdump.)


Diskusjon

Omtalespalte: Kortfilm

En kortfilm varer vanligvis under 30 minutter og formatet er en mye brukt variant for nye filmskapere for personlig utvikling.

En kortfilm kan betegnes som alt i fra en reklamefilm, dokumentar, opplysningsfilm eller som novellefilm. Mang en kjent filmskaper har derfor startet sin karriere og kunsteriske utvikling med å lage kortfilmer.

Kortfilmen har mange egne filmfestivaler, her i Norge blant andre Kortfilmfestivalen i Grimstad.
Les flere spalteomtaler: Kortfilm
Underspalter:
- Norsk film - Les flere.
- Skrekkfilm - Les flere.
Les mer om novellefilmen
Gjennomsnittskarakter:
(5 av 6 - 2 stemmer)

Kritikker i media

  • Filmfront

Land:

Norge

Språk:

Norsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.