Filmfronts personvernerklæring
Logg inn
Bli medlem
Short film Run Faster
 
 

Anmeldelse av Free Fire, fransk film fra 2016

Action, Komedie, Drama, Kriminal Spilletid: 90 minutter Aldersgrense: 15 år

Narsissistisk tullball

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 30.03.2017]

Vi er i Boston i 1978, hvor to gjenger møtes i et forlatt varehus for å gjennomføre en ulovlig våpenhandel. Det rolige møtet blir imidlertid raskt til heftig og hemningsløs skuddveksling og et spill om overlevelse.

Annonse:

Regissør Ben Wheatley står bak titler som Kill List, High-Rise og fornøyelige Sightseers. Denne gang tar han en slags Tarantino-vri og setter opp en enkel setting bestående av en gruppe mannfolk, og én dame, som fyker i tottene på hverandre inni et forfallent havnelokale.

Kjente navn som Cillian Murphy, Armie Hammer, Sharlto Copley og Brie Larson er med på dette som i beste fall er en fornøyelig tullefilm hvor manus og replikker tidvis glimter til med riktig så morsomme treffpunkter.

Det blir også etter hvert aldri så lite festlig å se kaoset som oppstår når en gjeng stort sett stokk dumme apekatter av noen gubber lar testosteronet flyte og hjernecellene falle.

Spesielt Sharlto Copleys irske karakter er morsom, og noen av replikkene føles direkte knallgodt plassert og avlevert. Man skjønner her fort at denne filmen krever avslått hjernehalvdel, noe som på papiret selvsagt er helt greit!

Men likevel… ja for det er svært mye ’men’ å si om denne filmen… Free Fire er en slik type film de som elsker den for alt i verden vil forsøke og heve opp til noe smart, vellaget og en heftig filmatisk genrelek. Det er den ikke.

Enkelte kule replikker og et par lett underholdende karakterer makter ikke og glatte over filmens hjelpeløse tomhet som man umiddelbart kjenner på når man forlater kinosalen.

Manus og historie prøver lite å utvikle karakterene som videre blir rimelig skjematisk endimensjonale der de dekker de enkleste av underholdningsbehov, som ’klovnen’, ’the smart guy’, ’machoen’, 'syndebukken', ja, you name it…

Som 90 minutters underholdning funker det smått greit nok, i beste fall. Dens svakheter kommer altså først best til syne i ettertid, for da merker man enda bedre filmens mangel på både brodd, tydelig samfunnskritikk og/eller regissørens hensikter utover det å kun lage ”kul” skytefilm.

Da er det enklere å forstå begeistringen over Quentin Tarantinos gjennombruddsfilm Reservoir Dogs i 1992. Denne var i det minste ubehagelig voldelig og litt særegen, selv om filmen totalt sett var rimelig patetisk overenkel og selvhøytidelig. Free Fire mangler slike brodder, og blir slik mer en saus av over 1 time med frem og tilbakeskyting som altså bare tidvis glimter til med små morsomheter.

Det verste er at ingen av gubbene klarer å treffe noe særlig blink, de skyter mest i føttene på hverandre, for slik bare at alle kan krype rundt i bygget i over 60 minutter så man får en film utav det. Den eneste høna i dette gale hanehuset er stakkars Brie Larson.

I fare for å virke som en totalslakt så er det absolutt ikke det, for såpass interessant ei heller dårlig er filmen nemlig ikke. Regissør Wheatley har muligens, (skjønt det er vanskelig å vite), forsøkt å lage et sykt bilde på hvor patetiske menn(esker) er, og slik sett må han sies å ha lyktes ganske så godt.

Det triste her er likevel at en stor andel av publikummet ikke vil klare å se ironien i disse karaktene, men heller sitte og le med dem og synes de er kule.

Hvorvidt portrettet som sådan da altså er mer morsomt eller mer trist og tragisk får da bli opp til hver enkelt; ler man av disse tullingene, eller med dem. Hadde det nå også vært en brodd eller et plot under alt bråket, en twist eller turn i slutten som gjorde handlingen frem til da svar skyldig, men neida…

Liker du typiske Tarantino- eller Guy Ritchie-filmer kan dette meget godt gå rett i harrybarten din. Én ting kan man i hvert fall si rimelig sikkert, nemlig at dette handler om menn, og ikke kvinner. La oss derfor avslutte og oppsummere slik Brie Larson så treffende stønner underveis i filmen; ”Åh... menn, altså!”

(Foto/Copyright: Selmer Media)
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Sightseers - Morbid sort engelsk humor

Diskusjon

Omtalespalte: Kinofilm

Les flere kino-omtaler med mer.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,2 av 6 - 23 stemmer)

Kritikker i media

 • Wegotthiscovered.com
 • FilmMagasinet
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Cine.no
 • Empire
 • Joblo.com
 • Littlewhitelies.co.uk
 • Daily Dead
 • International Business Times
 • Daily Telegraph (UK)
 • Comingsoon.net
 • Nerdist.com
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Heyuguys.com
 • Starburstmagazine.com
 • London Evening Standard
 • Independent (UK)
 • Filmfront

Land:

Frankrike, Storbritannia

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2018 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.