Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av The Cloverfield Paradox, amerikansk film fra 2018

Grøsser, Mysterie, Thriller, Sci-Fi Spilletid: 102 minutter

Cloverfield-filmene fortsetter å overraske

[Skrevet av: Torstein Ryen-Pettersen, Dato: 06.02.2018]

Så har J.J. Abrams og hans Cloverfield-filmer gjort det igjen. Under Super Bowl kom endelig traileren for «The Cloverfield Paradox», som mange har ventet på. Og som det var lekket ut så er det Netflix som skulle lansere filmen. Det som kom som et lite sjokk, var at filmen skulle bli tilgjengelig etter et par timer. Altså et par timer etter at første smakebit var tilgjengelig. Markedsføring og promo er én ting, men ikke engang presse fikk lov til å sjekke ut filmen og gi sin dom før den var lansert. Det er nytt og friskt, og jeg må innrømme at jeg elsker rammen rundt Cloverfield-filmene og hvordan de stadig kommer på nye måter å overraske oss på.

Annonse:

En gruppe mennesker er i bane rundt jorda for å finne opp en ny måte å lage energi på. Etter lang tid lykkes de, men finner ut at noe har gått galt. De kan ikke lenger se jorda, samtidig som det begynner å skjer merkelige ting på romstasjonen. Det de ikke vet er at det også begynner å skje ting på jorden, som først kan se ut som starten på en ny verdenskrig. Angrepene som inntreffer er ikke menneskeskapt…

Da «Cloverfield» kom på kino i 2008 var den et aldri så lite fenomen. Ved å bruke monsterfilmen som et bakteppe for å følge en gjeng med venner, var det gjort noe relativt innovativt innen denne sjangeren. Legger man på at filmen var av sorten «found footage», og at monsteret som angrep New York kun var synlig i enkelte scener, minner hele oppbyggingen om de klassiske thrillerne «Jaws» og «Alien». Filmen var regissert av Matt Reeves og manusforfatteren var Drew Goddard, sa kanskje ikke all verden den gang, men Reeves og Goddard har begge blitt store navn innen bransjen – hvor de har gitt oss filmer som «Dawn of the Planet of the Apes» og «The Cabin in the Woods» i ettertid av suksessen som fulgte med «Cloverfield». J.J. Abrams sto også bak som produsent, og det ble en stor suksess hvor mange håpet at vi skulle få en oppfølger en dag. Filmen la jo egentlig opp til det. 

Men så uteble oppfølgeren. Vel, nesten… For i 2016 kom det ut en film som het «10 Cloverfield Lane» og ga oss en helt annen vri på Cloverfield-sagaen. Denne gang fulgte vi tre mennesker som hadde låst seg inne i en bunker, fordi en ukjent trussel hadde ødelagt mye av jorda. Og med nok en åpen slutt så var det allerede klart at det skulle komme nok en oppfølger hvor vi skulle følge en gruppe mennesker på en romstasjon, og da var vi kommet til dagens store snakkis: «The Cloverfield Paradox».

Jeg likte begge de to første filmene meget godt og var full av begeistring da jeg brått fikk filmen tilgjengelig på Netflix i går. Jeg skyr unna filmtrailere, men for denne filmen var det aldri noe problem da Netflix lanserte den første traileren bare et par timer før filmen ble tilgjengelig. Slik liker jeg det! Gå nye veier og overrask ditt publikum. Ta de på senga og ikke gi bort for mye før det er tilgjengelig. Det er nesten som å gå litt tilbake i tid da man hørte det fra naboen at en film skulle komme, vagt hva den handler om, samt tid man kunne forvente at den kom på kino. 

Men selv om den er artig og finurlig i måten den har kommet til Netflix, så er ikke filmen like god som gaveinnpakningen. Jeg synes faktisk at jeg har sett dette før, og i flere filmer har jeg sett det blitt utført bedre. Men «The Cloverfield Paradox» er uhyre god på noe som andre filmer ikke har, og det er de små hintene og forgreningene som den planter til de to andre filmene i samme univers. At den også setter seg i en helt annen setting enn de to andre, ved å flytte fokuset til et sted i verdensrommet. Første film handlet om angrepet i en storby, andre film gjorde alt mindre i skala ved å legge det mer klaustrofobisk – under bakkenivå i en bunker, mens denne tredje filmen gjør det også litt klaustrofobisk ved å slenge oss inn i en romstasjon som svever i verdensrommet. Jeg elsker hvordan filmene henger sammen uten å ha direkte tilknytning gjennom karakterer eller at den følger en kronologisk tidslinje, og det at de gjør andre grep rundt promo, lansering og ikke minst de tre forskjellige settingene, er fantastisk.

Denne koblingen mellom filmene gjør også at jeg klarer å overse det faktum at denne fillmen – isolert sett – sliter litt med å få historien til å flyte og at jeg ikke kommer helt i kontakt med karakterene jeg er ment å bli kjent med. Et par av karakterene blir bare små punkter i en diger matrise, mens hovedfokuset legges på Hamilton (godt spilt av Gugu Mbatha-Raw) og hennes historie. Jeg skulle gjerne blitt enda mer kjent med flere av de andre, men jeg ser også at filmen er litt rask med å få i gang historien, slik at karakterutviklingen må vike litt for filmens beste. Selv om det kanskje får motsatt effekt. 

Uansett så er dette en høyst interessant film, men den vil nok falle best i smak om Cloverfield-filmene er noe du har knyttet et godt forhold til. Jeg likte filmen, uten at jeg er ekstatisk av den grunn, og gleder meg allerede til den fjerde filmen skal komme ut senere i år. At den handler om to soldater som befinner seg bak fiendens linjer på D-Day under andre verdenskrig er alt som er tilgjengelig av info per nå. Og det tyder på at Cloverfield-filmene fortsetter å gå i alle retninger. DET til min store begeistring!

«The Cloverfield Paradox» er tilgjenglig på Netflix i disse dager.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- 10 Cloverfield Lane - Svært spennende og velfungerende thriller sci-fi!
- Cloverfield - Monsterfilm for Youtube-generasjonen

Diskusjon

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,1 av 6 - 25 stemmer)

Kritikker i media

 • Cinemablend.com
 • Nerdist.com
 • Digitalspy.com
 • Reelfilm.com
 • Cinemixtape
 • Paste Magazine
 • Filmfront
 • Heyuguys.com
 • Screenrant.com
 • Wegotthiscovered.com
 • Basementrejects.com
 • Slashfilm.com
 • CineXpress
 • RogerEbert.com
 • Bergens Tidene
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • ScreenCrush
 • SciFiNow

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.