Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Nine to Five (9 to 5), amerikansk film fra 1980

Komedie Spilletid: 110 minutter

Kvinnene som forsøker å ta rotta på den slibrige sjefen

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 03.03.2018]

Handlingen starter i det den middelaldrende kvinnen Judy (Jane Fonda) begynner som nyansatt i et stort selskap på kontoravdelingen. Violet (Lily Tomlin) viser Judy rundt på arbeidsplassen. De er til og med innom toppsjefen Franklin M. Hart Jr. som hevder han har kontor i samme etasje som kontordamene så han kan stille opp for dem om de måtte trenge hjelp. Doralee (Dolly Parton) jobber også tett med sjefen, kanskje litt for tett til tider, og det går rykter om at hun har et forhold til sjefen. Etter hvert begynner Judy, Violet og Doralee virkelig å gå virkelig lei den kjønnsdiskriminerende sjefen sin. De klekker ut en dristig plan for hvordan de skal få sin hevn over ham...

Annonse:

Dette er en artig feministkomedie som tar et oppgjør med det store mannstyraniet som rådet over arbeidsplassene på denne tiden. Og særlig det at sjefene omtrent kunne foreta seg hva de ville. Særlig overfor kvinnene som var redd å miste jobben om de sa imot sjefen. Det er ikke for ingenting at det er noe i klisjeene med de gamle pampene av noen sjefer med snertne kvinnelige sekretærer. I ‘9 to 5’ er det kvinnene som tar oppgjør med sjefen sin. Den slibrige sjefen hadde lettere falt under dagens MeToo-kampanjer, men kvinnene må virkelig jobbe hardt for å ta rotta på sjefen i filmen.

Regien er ved Colin Higgins som gjør en av sine beste filmer i karrieren med ‘9 to 5’. Filmen ble en kassasuksess og spilte inn over 100 millioner dollar i billettinntekter. Alt er basert på en ide av Jane Fonda og skulle i utgangspunktet være en dramafilm, men ble underveis også gjort om til en mer lystig komedie. Det er mange kule scener i filmen som når kvinnene ser for seg hvordan de skal ta hevn på sjefen. Blant annet får vi en scene som en parodi på Disneys Snehvit med medfølgende tegnefilmdyr med i scenen. Og slike kule tankescener er det en del av i filmen og de hever inntrykket og lekenheten i filmen. Filmen har også god filmmusikk av Charles Fox, og med en tittelsang av Dolly Parton, som åpner filmen med hiten ‘9 to 5’. Denne sangen ble også nominert til Oscar for beste originalsang og ble en av Partons store hit i karrieren.

Skuespillet er også verdt å merke seg blant alle de tre skuespillerinnene i front. Særlig gjør Dolly Parton det sterkt i sin aller første filmrolle. Liker hvordan Jane Fonda, Lily Tomlin og Dolly Parton portretterer tre forskjellige hardtarbeidende kvinner. Filmen begynner som et drama, men ‘gjønes’ litt mer til etterhvert. Særlig når våre venner tar feil av et lik, som egentlig bare blir et sidespor i filmen for å fylle tid. Etter det går filmen inn i et nytt spor der kvinnene setter hardt mot hardt da de er i ferd med å bli avslørt av en medarbeider som sladrer på dem. Dette gjør filmens glimrende utgangspunkt litt til skamme med en litt for enkel fjærlett komisk ende på det hele.

Konklusjon
Tidvis er filmen veldig god. Den var litt forut for sin tid på flere punkter med kvinner som føler seg urettferdig behandlet og tar hevn. Komediedelen er litt morsom men litt for mye skrudd til til tider og passer ikke helt sammen med resten av dramaet i filmen. Det gjør at jeg trekker noe for elementer som kunne vært bedre konstruert i filmen. Synes filmen enten skulle vært en rein komedie eller en dramafilm med mer troverdighet og ikke begge deler. Det gjør at jeg ikke tror helt på filmen og settes litt ut. Og missforstå meg rett, fordi jeg elsker komedier. Likevel finner jeg filmen, som er stødig laget, underholdende til å rulle en sterk firer på terningen. Det fordi dette er bra oppfinnsomt klekket ut selv om det blir litt voldsomt til tider. Filmen har også en del morsomme øyeblikk som redder inntrykket, det gjør filmen til en jokerfilm for folk flest. Tror kanskje at kvinner finner dette mer tilfredsstillende enn menn på grunn av tematikken, men avslutningen er bedre enn fryktet fra halvveis og inn. Slutten er også litt overraskende.

Terningkast: 4+


Diskusjon

Omtalespalte: Klassiker

I denne spalten trekker vi frem klassike filmer innenfor filmens verden. Det er ikke så nøye hvor gammel filmene er så lenge man tenker på dem som en klassikerfilm. Filmfront ønsker å trekke frem små og store filmklassikere fra skuffene og hyllene hjemme for å anmelde dem.
Les flere spalteomtaler: Klassiker
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,2 av 6 - 19 stemmer)

Kritikker i media

 • Fast-rewind.com
 • Commonsensemedia.org
 • RogerEbert.com
 • Chicago Sun-Times
 • Creative Loafing
 • Filmcritic.com
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Filmfront
 • Apollo Guide
 • EmanuelLevy.Com
 • Kansas City Kansan
 • Verdens Gang

Land:

USA

Språk:

Engelsk, Fransk

Filmselskap:

20th Century Fox, IPC Films

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.