Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Shanty Tramp, amerikansk film fra 1967

Kriminal, Drama, Thriller Spilletid: 72 minutter

Kampen om den sensuelle kvinnen

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 10.08.2018]

Filmen åpner med ‘When the Saints Go Marching In’ og vi får se hovedpersonen bakfra der hun spankulerer elegant i en hvit stram kjole. Hun viser seg raskt som en rampete jente som blåser ut fyrstikken i det en mann skal tenne seg en sigarett. Like etter hører vi en predikant preke i et telt om frelse og den pene jenta kommer etterhvert inn i teltet og han taleren får litt problemer når han får se henne. Men andre går fordi andre dømmer henne og sier at slike jenter ikke hører til i Guds hus. Etter møtet snakker hun med predikanten og forfører ham og hun sier at hun vil møte ham privat senere og det er han med på.

Annonse:

Vi følger Emily som er lokalmiljøets store fristelse og sikleobjekt. Det er en tittel hun selv liker og elsker å utnytte til det fulle. Vi får se at hun kryper til køys med mange menn, men hun er ikke nådig med å utnytte mennene og hevne seg som en djevelsk kvinne. Etter et slagsmål om hovedpersonen der en leder av en motorsykkelgjeng blir banket opp begynner ting å gå litt over styr. Mange er selvsagt forelsket i Emily, men hun svarer med å leke med dem. Emily steller i stand litt av et oppstyr i den lille bygda...

Etter å ha sett denne filmen fikk jeg et helt annen opplevelse av sangen ‘When the Saints Go Marching In’. Vi snakker selvsagt dobbeltmoraliserende predikanter som bryr seg mer om damer og penger enn det det kristne budskapet. Vi ser at det er mange menn som har lyst på den sensuelle damen. Eleanor Vaill viser seg som en ung sensuell kvinne som har mye tilstedeværelse på lerretet. Filmens tittel henspiller på Emily, den liljehvite og totalt umoralske inkarnasjonen av en djevlekvinne. Filmen går fra å skildre predikanten, motorsykkelgjengen, den fargede og hans mor, på dansestedet og den som fører alle disse trådene sammen er Emily Stryker.

Dette er en film i sjangeren exploitation. I all god exploitation tar man opp noen tabu-belagte tema. ‘Shanty Tramp’ tar opp mange tema som ble ansett for å være vanskelige, umoralske eller perverse på 1960-tallet. Vi snakker: rasisme, alkoholisme, prostitusjon, farsdrap, incest, nakenhet, sex utenfor ekteskapet, pisking, banning, voldelige kvinner, raseblanding, umoralske kvinner og hemningsløse motorsykkelgjenger. Handlingen er satt i de dypeste Sør-statene, hvor innavl, svovelpredikanter, galskap og fortrengte lyster er satt på dagsorden.

Regissør José Pietro viser at han har mye film i kroppen med denne filme som er overraskende bra laget på et sparsomt budsjett. Det hadde vært spennende å se hva han kunne fått til med en film i en annen sjanger. Fotoet i filmen er meget bra gjennomført. Filmmusikken er også sensuell nok. Likevel er filmen langt fra perfekt og har blant annet noen slåssescener som ikke virker troverdig nok.

Konklusjon
Dette er en ganske fengende film som tar seg virkelig flott ut i sort og hvitt. Vi får se at alle ikke har edle hensikter og at Emily liker å ta hevn. Du må med andre ord være forberedt på at ikke det gode vinner hver gang i denne filmen. Likevel er ikke dette så drøyt som du kanskje tror. Vi får blant annet se noen bare bryster i løpet av filmen og ikke så mye mer enn det. Mot slutten blir det litt av et oppgjør. Alt i alt er dette en kul film som klarer å gjøre veldig mye ut av et beskjedent budsjett.

[ Filmen ble sett på streamingtjensten Mubi.com ]

Terningkast: 4+


Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4 av 6 - 2 stemmer)

Kritikker i media

  • Filmfront

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.