Handler en god del filmer fra utlandet, og ville dele en del erfaringer. Et lite obs her, det er en god del av filmer som handles fra USA som har region A, og de får du ikke spilt av på en vanlig norsk Blu-Ray spiller med mindre den er modifisert (gjort sonefri).
Det er mye bra å få i Norge, men det er og en del som kun gies ut i det store utland. Selv er jeg opptatt av prisen, og tenkte å dele en del erfaringer.
Innpakning av filmer er og viktig, men jeg har vel latterlig sjeldent opplevd å få ting med skader i posten, så jeg tenker ikke så mye på det. Selv sammenligner jeg ofte prisene, og bestiller der det er billigst.
Tanken er å dele mine steder/erfaringer, kanskje det vil glede andre, og kanskje er det noen som har noen tips til bra steder jeg ikke har fått med meg.
Artikkelen fortsetter under bildet
Litt om toll
De blå fikk øket grensen til 350,-. En trenger ikke å være professor for å skjønne at dette ikke var bare gode nyhet for den norske handelsstanden, men for blant annet meg kom dette like behagelig som en stor og hard pakke på selveste juleaften. Summen er inkludert frakt (og eventuelt forsikring). Dette vil i praksis si at om en pakke koster 350,- eller mindre får man ikke mva og så videre.
Vær obs på at de på tollen ikke bruker dagens kurser, men sine egne kurser. De kan ofte avvike en del fra virkeligheten (dagens kurser). Det kan lønne seg å se på denne, det er den de bruker når de skal regne om; https://www.toll.no/no/handle-pa-internett/importkalkulator/?step=2
Om dagens kurs gir en pakke en verdi på 349,- hjelper det lite om linken over fører til at verdien blir 352,- - da blir det nemlig gebyrer.
Er man rett under grensen til 350,- og det er flere filmer man skal bestille kan det være verdt å dele opp sendingen. Hvorfor? I tilfelle kronen blir svakere fra tiden man bestiller til når pakken ankommer Norge.
Det koster selvfølgelig litt mer å dele opp en pakke på grunn av ekstra frakt, men det er uansett mye billigere enn å betale de sleske gebyrene.
Det finnes en vrimmel av nettbutikker
Under finner du en liste over de fleste av dem. Sjekk alltid språk før du bestiller. Det hender at filmer ikke har engelsk tekst eller tale. Det gjelder spesielt filmer fra Tyskland.
Samleinfo for Amazons avdelinger (de/com osv.);
Samme brukernavn og passord for alle sidene, enkelt. De har og en kul med litt skummel funksjon; "one click buy".
Alltid masse tilbud. Jeg finner dem meget pålitelige.
Bra sorteringsfunksjon (feks. lett å sortere på blu-ray + horror og sortert på pris).
I Google Chrome er det enkelt å få ting oversatt om man for eksempel er inne på den tyske amazon (.de).
Veldig stas; de har ofte samme fraktpris på bokser og vanlige utgaver.
Eksempel - jeg bestilte den nye hobbitboksen, samme fraktkostnad som for en enkelt Blu-ray.
Jeg sier ikke at det alltid skjer, men jeg har sett det flere ganger.
Amazon skriver den ekte verdien utenpå pakken (verdi + frakt), så vær obs på mva & stuff. Jeg pleier å regne ut, dele opp bestillinger så de ikke overskrider 350,- (så lenge ikke det er ting som er så dyre at de uansett overstiger grensen).
Dette blir litt pirkete, men det kan være verdt å få det med seg: la oss si at en bestiller 2 filmer fra Amazon og prisen med frakt kommer på over 350,-. Har man riktig flaks er det fra to forskjellige selgere. Da sendes de uansett hver for seg, noe som gir mindre verdi pr. pakke.
Så, det kan være verdt å se på fakturaen før en bekrefter om det er fra kun Amazon direkte eller andre selgere. Det hender rett som det er at samme filmen selges fra flere selgere.
Kort sagt kan det på Amazon være til salgs fra Amazon eller andre butikker/personer.
Amazon.com - dollar
Bruker de mye. Mye bra tilbud. Fine priser.
Pris frakt 2 blu-rays; 8.97
Pris frakt 1 blu-ray; 6.48
Stort sett sone A.
Amazon.co.uk - GBP
Kjøpt masse der også, veldig fornøyd. Jeg har ikke 100% dekning for å si dette, men min personlige oppfatning er at de er litt kjappere en Amazon i USA.
Pris frakt for 2 Blu-Ray; litt opp og ned, men som oftest 3,6 - 4,5 GBP.
Aldeles nydelig; mange ganger jeg bestiller trekker de i fra tax. Eksempel - bestilte denne; "Wallander - Series 1 & 2 Box Set [Blu-Ray] [Region Free]" . Det sto 17.50 på nettsiden, det jeg betalte var 14.58. Denne har 4 disker, frakten kom på 4,01
Stort sett sone B.
DVDpacific https://dvdpacific.directtoustore.com/
"Litt" mindre kjent en Amazon.
Pros; Har Paypal, enkelt.
Er ofte rimeligere en Amazon på DVD
Cons; Er ofte dyrere en Amazon på Blu-ray. Søkefunkjsonen er dårligere en Amazon sin. Ordrehistorikk blir ikke lagret, ingen innlogging for å sjekke hva en har bestilt osv.
Verdien står utenpå pakken.
Stort sett sone A
Ebay
Hjelpes. Her er det mye rart... Prøv å velge selgere som har masse (og god) feedback.
Stort sett går det bra, men det er uoversiktlig, litt mer cowboystil pga masse selgere fra hele verden. Mye bra, men ha tungen rett i munnen.
Et tips; skriv inn det du er ute etter, feks. It folows Blu-Ray, og sorter på rimeligste pris inkludert frakt. De fleste tar PayPal.
Play
Sukk. Nesten så tårene presser på...
I "gamledager" var Play meget, meget bra. Billig, frakt var og inkludert i de billige prisene, og de sendte en og en film uansett hvor mange filmer som var på bestillingen.
Nå har de byttet navn til Rakuten, adressen er https://www.rakuten.co.uk/
Dyrere priser, frakt. Deler ikke opp. Jeg har nesten gitt dem opp.
DTM https://shop.dtm.at/
Her er det mye bra for horrorfans. Mange utgaver som har ekstra kule innpakninger og diverse ekstrastoff. Ikke alt der er hva en forventer. En del av de lange utgavene er av lavere kvalitet en det vi er vant med. Et eksempel er Van Dammes Cyborg. Lengre, men lumpen teknisk kvalitet. Uansett, de har mye bra. Litt usikker, men ser ut til at frakten ligger på 15 auro for de fleste pakker. Finner man noe kult her er det ofte lurt å sjekke amazon.de først, se om det blir billigere. Det hender at disse "jukser" med verdien, skriver en verdi som er lavere en det som er reelt.
Finner du en kul utgave av en film, ta en google-sjekk så du vet hva du får.
Egen knapp for å slippe å lese alt på tysk. Meget bra innpakning av filmer.
Medienhandel https://www.medienhandel.at/
Rådyre får jeg høre, men ofte så finnes filmene kun her. De har høy frakt og det hender at man får toll. De har tyske/Sveits/Østerrike DVDer/Blu-Rays. De fleste er med engelsk tale.
Massacre Video https://massacrevideo.com/site
Billige, har kun sine egne DVD/Blu-Ray. Setter ikke ekte verdi på pakken og ofte veldig raske med å levere. Rimelig frakt.
CD Japan https://www.cdjapan.co.jp/
En av mine bekjentes av mine favoritter. De har kun japanske DVD/Blu-Rays. De har billig frakt, og det virker som det ikke er toll på pakker fra dem. Man har flere fraktmuligheter.
Yes Asia https://www.yesasia.com/global/en/home.html
Disse har DVD/Musikk/Blu-ray og mye annet. Japanske/Taiwan/Thailand/Kina/Hong Kong osv. Rotete sider, og de har veldig dyr frakt. Det lønner seg å bestille flere her men de har filmer du ikke finner andre steder. Det hender at det ikke kommer toll på pakker fra dem.
Base https://www.base.com/
En meget rask engelsk side. Lite toll, lav porto også. De har bare Uk region 2 utgaver.
Ginza.se https://www.ginza.se/
Svensk side (de som har brukt Internett i mange, mange år tippet muligens det allerede da de så at endingen på adressen var .se). De har kun region 2 svenske og skandinaviske utgaver. Bokser har ofte dyr porto. De er veldig raske å levere.
SubDVD https://www.subdvd.com/ (Svenske kroner)
Svensk firma som dessverre skal legges ned til høsten en gang. De har masse rare ting. Alt er rabattert, minimum 30%. Jeg har bestilt derifra 4 ganger. Billige, raske. Det hender at en slipper toll her. Her bør en handle før det er for sent.
Diabolik https://www.diabolikdvd.com/Dollar)
Populær blant mange samlere, har mange spesielle godbiter for oss filmgeeks. Det sies at det ikke alltid er toll på sendinger fra dem. Mine 2 største ankepunkter mot disse er utvalget (mye mindre en hos Amazon) og prisene. Jeg synes å huske at de har dyrere frakt en Amazon.
Jeg sjekket i skrivende stund en tittel de hadde på forsiden, It Follows.
Diabolik; 21,99 USD
Amazon; 12,81
Det er selvfølgelig ikke slik hele tiden, men det kan være lurt å sammenligne med Amazon før en bestiller. Man får jo mva på Amazon om en ikke deler opp, men selv om en deler opp kan Amazon komme ut billigere. Her er det bare å sjekke for de som er prisbeviste :)
Obs; det som skrives over er generelt, det vil være unntak. Ta det over som en slags pekepinn.
Regioner
Ikke alle, men mange Blu-Ray filmer har en regionsperre. Om en film er låst til region A får man som nevnt ikke spilt den på en vanlig norsk spiller (den er region B).
Oversikt over de forskjellige regionene;
A: Amerika, Sørøst-Asia, Taiwan, Japan, Hongkong, Macao og Korea.
B: Europa, Afrika og Sørvest-Asia, Australia og New Zealand
C: Sentral-Asia, Sør-Asia, Kina og Russland
Det finnes en del sider på nett en kan sjekke mer om dette, bla. denne; https://regionfreemovies.com/
Regionsfrie spillere kan handles på nett. Jeg har handlet fra disse, og er topp fornøyd; https://www.bombayelectronics.com/
Om man handler en slik spiller har man ingen garanti for at man er safe i all fremtid. Det kan komme nye sperrer på filmer som ikke spilleren takler. Her kan man ta google til hjelp om en vil lære mer. Pass på at spilleren støtter det norske strømnettet (220-240). Plugger du en USA spiller med 100V i et norsk strømnett går det galt. Har selv prøvd det med en HD-DVD spiller fra USA. PANG sa det, så fosset det ut røyk på baksiden av spilleren. Rett på dynga.
Hvorfor kjøpe filmer fra utlandet?
Det må ikke, men det kan være billigere.
Det hender at de utenlandske utgavene er bedre med tanke på ekstramateriale/lydspor etc.
Sjekk hver film, vær og obs på at det er sjelden det er norske tekster fra filmer som er importert fra utlandet.
Selv forsøker jeg å handle fra Norge. Støtte de norske distributørene. Det er mye bra som gies ut i Norge, spesielt vil jeg nevne https://www.anotherworldent.com/. De gir ut mye kule ting, ikke bare Hollywood blockbusters.
Sensur
For en horrorgeek er det ofte viktig med usensurerte filmer. For min egen del er det mer en viktig. En ørliten mani, jeg har litt panikk for å ende opp med filmer som er sensurerte.
Det hender at en film er sensurert i et land, og usensurert i et annet. Dette kunne jeg ha skrevet side opp og ned om, men velger å ta med det jeg føler er viktigst.
https://dvdcompare.net/ en bra side som sammenligner versjoner fra forskjellige land. Den er ikke feilfri, men stort ett meget bra. Her kan du søke opp en film og ofte se om det er forskjeller i sensur, lydspor etc. En deilig side, rett og slett.
https://movie-censorship.com/ Geek-galore! For min egen del er det mer en viktig. En ørliten mani, jeg har litt panikk for å ende opp med filmer som er sensurerte.
https://filmratings.com/ forskjellig info fra MPAA, USAs sensurorgan. Ikke veldig nyttig er nå min mening. Jeg kan dog anbefale filmen This Film si Not Yet Rated, en film om MPAAs noe bisarre verden.
https://bbfc.co.uk/ - bra side. BBFC er Englands sensurorgan. Her er det som oftest listet opp om filmen er sensurert eller ei, det står også ofte ført opp om en film har vært sensurert og senere blitt sluppet usensurert. Kort sagt er det veldig, veldig mye mindre sensur i England en det det var før. Samme som Norge mao.
Skrevet av: André Fensholt Jølsen