Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Ondskapen (Ondskan), svensk film fra 2003

Drama Spilletid: 114 minutter Aldersgrense: 11 år

En av årets beste filmer

[Skrevet av: Ole, Dato: 01.01.2005]
Erik (Guillous alter ego) blir kastet ut av det offentlige skolesystemet på grunn av vold mot medelever. Hans siste sjanse er internatskolen Stjärnsberg. Han griper muligheten til å komme seg unna sin voldelige stefar, og er fast bestemt på å forandre seg selv. Lite vet han om hva som venter ham på privatskolen. De eldre elevene styrer skolen som et totalitært regime. Det vanvittige skolereglementet står over loven og vold er den aksepterte avstraffelsesmetoden...
Annonse:

Ondskapen er basert på den svenske suksessforfatteren Jan Guillous selvbiografiske bestselger ved samme navn. Boken, som ble skrevet alt i 1981, er en moderne klassiker som er trykket i over 700.000 eksemplarer!

Nok en film basert på en bok. De som har lest boken kommer som vanlig til å mislike at alt ikke er slik de har forestilt seg og at ikke alt som er med i boken er med i filmen. Jeg har ikke lest boken, men likte filmen så godt at jeg har tenkt å gjøre det. Boken gir forhåpentligvis større innsikt i de ulike personenes tanker og motivasjoner. Hadde de vist mer fra livet hans i Stockholm hadde vi kanskje bedre forstått hans oppførsel på Stjärnsberg, men problemet er selvsagt at man i en film har mindre tid til å utbrodere en historie.

Filmen presenterer mange unge skuespillertalenter. Andreas Wilson (av mange beskrevet som en ny James Dean. Dem om det...) er strålende i hovedrollen. Han begynner bra og tar seg opp etterhvert. Han har rikelig utstråling og intensitet. Han kan bli enda tryggere i sin avlevering, men det kommer nok med mer erfaring. Følelsene er meget bra uttrykt, men jeg hadde forventet at Erik ville vise sterkere hat og sorg. Gustav Skarsgård i rollen som sjefsundertrykkeren Silverhielm er også veldig bra, men han kunne godt vært enda ondere. Alt i alt passer de flest skuespillerne i sine roller.

Miljøet i filmen er helstøpt og 50-tallets tidsånd er ivaretatt. Filming og klipping er også gjennomført bra, til og med i slåsscenene. Volden er grafisk og troverdig, og tjener sin funksjon.

Boken er kanskje bedre enn filmen, men filmen er likevel en av årets beste. Sterk femmer.

Se om film er på streaming:

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Quick - Ujevnt, men fascinerende, om Thomas Quick-saken
- Escape Plan - Gamlekara i fengsel engasjerer lite
- 1408 - Et langt register med undertrykte følelser i rom "1408"

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Vakker, nydelig og rørende film
- Vennskap, kjærlighet, vold og rettferdighet

Diskusjon

13.10.2007 sier karma: en sjeldent bra film som griper uten voldsomme virkemidler
Les mer om filmen

• Dagsavisen
  • NRK P3 - Filmpolitiet
  • Berlingske.dk
  • Filmanmelderen.no
  • Ekstra Bladet (Danmark)
  • B.T. (Danmark)

Sverige

Språk:

Svensk, Finsk

Filmselskap:

Moviola Film & Television, Svenska Filminstitutet (SFI), Nordisk Film- & TV-Fond

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES