Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Møtet Med Forrester (Finding Forrester), amerikansk film fra 2000

Drama Spilletid: 136 minutter Aldersgrense: 7 år

Herlig feelgood-møte mellom gammelt og ungt intellekt

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 28.04.2012]
Jamal er en 16 år gammel farget usedvanlig flink skolegutt som liker best å henge med gutta og spille basket på den lokale banen. Guttene har merket at når de er ute og henger, blir de fulgt av en eldre herremann med kikkert, som iaktar dem fra sitt vindu. Han heter William Forrester og Jamal og gutta er spent på hvem som skjuler seg bak vinduet. Gutta blir enige å sende Jamal opp og inn gjennom vinduet hans for å se hvordan han bor. Når Jamal tror Forrester sover, klatrer han inn i leiligheten hans og ser seg om. Forrester sover ikke og overrasker Jamal som svarer med å stikke av så raskt han bare klarer. Jamal glemmer igjen sekken sin med alle kladdebøkene sine, der han har skrevet en masse notater og skriblerier. En dagen derpå får Jamal kastet ned sekken fra Forrester sitt vindu. Da merker Jamal at Forrester har gått gjennom alle kladdebøkene og analysert og kommet med rettelser og guidelines med rød penn. Jamal tar en test på sin lokale skole og scorer så høyt at han får tilbud om å gå på en snobbete privatskole, uten å betale for det. Litt etter litt danner Jamal og Forrester et spesielt vennskap som blir avgjørende for Jamals liv og mentale utvikling...
Annonse:

Konseptet for filmen er bra kult. Man får først presentert den basketelskende, tilsynelatende enkle fargede gutten Jamal fra tykkeste Bronx. Han bor med andre ord i et svært belastet, fattig strøk og kommer fra en familie uten økonomisk kraft til annet enn å bare få mat på bordet. Jamal eller hans foreldre har ikke penger til hans skolegang, derfor går han på en gratis videregående skole. Han bruker mye tid på litteratur innimellom alle basketskuddene sine og skribler flittig i alle sine kladdebøker om synspunkter på litteratur. Når han sakte men sikkert blir venn med den gamle grinebiteren William Forrester, utvikler Jamal seg. Forrester er svært spesiell og setter opp en masse regler for deres vennskap som at Jamal ikke får ta med seg noe han skriver ut fra leiligheten til Forrester, eller grave om privatlivet hans eller nevne for noen at han besøker ham. Man lurer på hva det er med denne mannen som bare holder seg inne i sin egen leilighet hele tiden og aldri går ut. Det er to interessante karakterer som klasjer sammen på nærmest tilfeldig vis. Det blir ganske kult å oppleve denne relasjonen som er ganske absurd i 'farlige' Bronx. Det blir også litt fokus på Jamal når han begynner på den snobbete privatskolen og alle fordommene de har mot Jamal fordi de virkelig tviler på hans intellekt og tror han bare fusker.

Det er prestisjeregissøren Gus Van Sant som har laget denne filmen. Han står bak flotte filmer som Good Will Hunting og Milk. Her har han laget nok en god film, og selv om det ikke kommer helt opp mot Good Will Hunting så blir dette veldig interessant. Man kommer bra innpå miljøet her og filmen er skrudd sammen på et spennende og fornøyelig vis som gjør at det blir gøy å se. Man vil hele veien vite mer om karakterene som virker så fengslende å følge. Det er alltid kult med særegne karer og her er de veldig bra godt konstruert. Denne filmen forsøker å leke med karakterene rundt Jamal og det er mange typer her, som alle representerer hindre i veien for Bronxgutten. Det blir også mye humor i situasjonene som oppstår og det er med på å krydre filmen. Dette er en film som forteller en bra historie om særegne mennesker. Det er slike folk man helst vil se på film. Det er noe eget med slikt og Van Sant har klart å formilde dette manuset på en svært solid måte. Det er en masse kvaliteter her og lydsporet er bra detaljert. Det er en masse lyder i bakgrunnen som gir et inntrykk av nesten å være tilstede i situasjonene. Musikken er også egnet for en slik film med en rekke sanger som ‘Somewhere over the Rainbow’ i forskjellige versjoner som passer som hånd i hanske i forholdet mellom tekst og innhold i filmen.

Skuespillet er også svært solid. Sean Connery spiller meget bra her og en er passende sær tolkning av den gamle mannen som man aldri får nok av. Connery er en særegen mann som er svært egnet for en slik rolle fordi han har utrolig mye tilstedeværelse og karakter i sitt skuespill. Han er habil som slike intrikate outsidere som det William Forrester representerer her. Rob Brown er også passende i sin rolle som den unge Jamal. Vi finner også Anna Paquin og F. Murray Abraham (Scarface og Amadeus) i noen biroller.

Dette er en film som jeg har hatt i hyllen ganske lenge og grugledet meg til å se. Jeg har fått såpass varme anbefalinger av filmen og mine forventninger var skrudd litt i været. Likevel så jeg litt på filmen som en joker på grunn av at jeg hadde sett at den ‘bare’ hadde fått 7.2 på filmsiden IMDB. Men jeg må si at filmen faktisk overrasket meg stort i positiv retning, og jeg kan skjønne hva som ligger i mine filmvenners anbefalinger og hva disse så i denne filmen. Dette er en bra spesiell film. Dette har bra driv. Det at en får presentert en farget gutt med en slik bakgrunn er helt uvanlig og gjør denne fortellingen særs interessant. Man føler heller ikke dette blir for forutsigbart. Man venter jo at det kommer til å skje noe mellom disse to hovedkarakterene, men helt hvordan reisen blir er det vanskelig å se. Dette har både sjel og sjarme og man ler en del av dette innimellom. Filmen klarer virkelig å engasjere og røre deg mens man ser den. Om du lurer så minner jo dette også litt tematisk om Good Will Hunting, men jeg synes at Van Sant har klart å gjøre dette til en bra egen film. Om du liker perleaktige feel-good-filmer så er dette noe du bør se.

Se om film er på streaming:



Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Don't Worry, He Won't Get Far on Foot - Phoenix briljerer i tragikomisk biopic
- Promised Land - Godt og engasjernede håndverk
- Milk - Strålende Sean Penn lyser opp filmen
- Paranoid Park - Vakker og øm tennåringstilværelse
- Elefanten - Severdig innblikk om en uforståelig hendelse
- Den Enestående Will Hunting - Lunt og engasjerende feelgooddrama for hele folket
- I drift mot Idaho - Kunstnerisk og ambisiøst av Gus Van Sant

Diskusjon

03.09.2009 sier Andreas Strømmen: Hehe. :p
03.09.2009 sier Pål Frostad: Artig at du nevnte denne filmen, jeg satt den opp på listen over filmer jeg burde kjøpe for noen dager siden. Jeg gleder meg til å endelig kunne se denne filmen som har fått gode skuessmål fra flere hold :)
03.09.2009 sier Andreas Strømmen: Fy søren for en herlig film. Manuset, skuespillerene, og plottet er helt fabelaktig! Klar 6'er fra meg!
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,6 av 6 - 24 stemmer)

Kritikker i media

  • Møtet Med Forrester
  • Cinemablend.com
  • Dagsavisen
  • Filmfront
  • Se og hør
  • Filmdagbok.no
  • Verdens Gang
  • Dagbladet
  • Aftenposten
  • NRK P3 - Filmpolitiet
  • Cinerama
  • Filmredaksjonen NRK

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Columbia Pictures, Laurence Mark Productions, Fountainbridge Films

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk