En jeger blir befalt av sin onde dronning å finne Snøhvit som har rømt fra det okkuperte slottet. Jegeren skal drepe henne, men han lar Snøhvit leve og de to slår seg sammen for å bekjempe den onde tyranniske dronningen.
Annonse:
Dette er debutregissør Rupert Sanders fornyelse og delvise omskriving av det kjente eventyret. Han har fått god og erfaren hjelp på manus og produsentsiden, noe som synes godt. Denne gang er Snøhvit selv litt mer slagkraftig og tidsmessig mer selvstendig enn den naive og mer dumme Disney-versjonen. Også andre elementer som to love-interests for Snøhvit, istedenfor den ene kjente prinsen, og at dronningen har en bror er bare to av denne historiens nye elementer. Da historien tar sine nye uventede vendinger, ja så blir den da også mer uforutsigbar og interessant i så måte.
Og det er kanskje nettopp dette som skulle til for at denne filmen skal klare å stå mest mulig på egne ben, uten å bli for sidestilt med Disney-historien. Tidvis funker det da også utmerket at elementer i historien går sine egne veier og mot slutten blir det hele som en sluttet sirkel.
”Twilight”s Bella Swa…. eh, Kristen Stewart, spiller rollen som den ikke altfor bleike og rødleppede Snøhvit, akkurat like mye steinansikt og bekymra i blikket som alltid. Men, i motsetning til Bella Swan, som i stor grad er hjelpeløs, passer det henne bedre å være slik som den mer selvstendige Snøhvit. Hennes vesen føyer seg også slik godt inn i denne filmens mørke, kalde og dystre helhet.
Det er en befrielse å se at regissør Sanders nemlig har laget en både skummel og flott gjengiving av det kjente eventyret. Regimessig har han dog ikke gjort det så alt for vanskelig for seg selv. Her hoppes det enkelt og rett fram, fra scene til scene, i vanlig narrativ stil. Dermed blir det en også litt kunstig og mindre drivende helhet over scenene. Likevel, det er i enkeltscener og den gjennomførte mørke og dystre stilen at han skal hedres. Sanders frembringer smellvakre stemninger og visuell lekkerhet i mang en setting, både ute og inne. Vi aner også at han har villet smøre enda tjukkere på med spenning, vold og andre visuelle lekkerbiskener, men, som vi alle vet så godtar ikke Hollywood for mye av slikt.
Spesialeffekter, scenografi og tablåer er i stor grad utrolig lekkert gjennomført. Charlize Theron er selvsagt dronningen i filmen, i dobbel forstand, og hun har virkelig fått kost seg i den bærende onde rollen som den splitter pine gale dronningen. En meget interessant scene viser til og med dronningen som snakker til speilet sitt, uten at vi ser noe speil. Er hun virkelig så gal, at hun innbiller seg dette?! Speil, speil, på veggen der…spør hun altså flere ganger, og ja, Charlize ér og forblir vakrest i filmen her!
Tidvis direkte creepy og stemningsspekkede scener bringer et slør av forstyrrende surrealistisk horrorpreg over scenene, noe vi gjerne skulle sett mer av! En kan bare tenke seg til hva en mer uavhengig og ikke-amerikansk bunnet regissør kunne ha gjort med dette i spenning og særegenhet! Likevel, den tør å ta sine egne vendinger, noe som altså stort sett fungerer bra. Filmen holder seg til og med for god til å ta en klisjémessig slutt hva kjærlighetsspørsmålet angår. Bra!
Ikke alle vil kanskje like denne mørke fremstillingen av eventyret like godt som den mer fjollete og humoristiske ”Mirror Mirror” som nylig kom på kino. En kan godt si at om sistnevnte er jenteversjonen av eventyret, ja så må dette bli den mer harde manneversjonen.
Mens Kristen Stewart fremdeles er dronningen av bekymra blikk, er Charlize Theron dronningen av trollbindende fremtoning og iskald karisma. Sanders versjon i ”Snow White and the Huntsman” er såpass helhetlig gjennomført, herlig mørk, dyster og gravalvorlig, at den ikke kan kalles annet enn ganske vellykket. Denne gang tar også Snøhvit sakene i egne hender, hun er ikke lengre den hjelpeløse prinsessen, og føyer seg slik pent inn i rekken av tidsriktige kvinnelige filmkarakterer. Filmen har en kvalitetsmessig tyngde, kald karisma og mørk energi som en slik produksjon trenger. Tidvis småkjedelige partier klarer heldigvis dermed ikke å brekke filmens stor kvaliteter nevneverdig!
Se om film er på streaming:
Les også anmeldelser i samme filmserie:
The Huntsman Winter's War - Killer looks!
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
Ghost in the Shell - Pen eyecandyfilm uten for mye nerve og engasjement
Les også andre anmeldelser av utgivelse:
Snehvit-eventyret med en ny vri