Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av At dere tør!, norsk film fra 1980

Kriminal, Drama Spilletid: 99 minutter Aldersgrense: 18 år

En grei ungdomsfilm fra tidlig 1980-tall

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 14.09.2013]

Reinert og Kalle er to 16 år gamle gutter som stjeler en bil og leker villmann med politiet. Under politijakten blir den ene av dem drept. Reinert tar tapet av kameraten tungt. Han er akkurat ferdig med ungdomsskolen og arbeidsløs. Han røyker hasj og er misfornøyd med samfunnet. Innerst inne ønsker han seg en jobb. Men han er ikke fornøyd med hva som helst. Han vil ikke ha en drittjobb som moren hans har. Men da han møter Siri, får han utvidet sine horisonter. Hun er en jente med fast jobb og bestemte meninger. Siri er med på å påvirke holdningene hans i positiv retning...

Annonse:

Filmen begynner med at noen tenåringer stjeler en bil om natten og setter seg bak rattet. De kjører mot rødt lys hele veien. Like etter får de politiet etter seg. Sjåføren bare trykker på gassen og rister av seg purken etter en stund. Men de klarer ikke holde lav nok profil så politiet tar opp jakten igjen. De er like fra å bli stoppet flere ganger og leker med purken, men så kommer de opp i et hjørne. De lurer på hva de skal gjøre og bestemmer seg for å kjøre på politimannen. Men de kommer ikke så langt før de støter på problemer igjen. Motoren dauer på et gjære og de velger å ta føttene fatt å løpe til skogs. Politiet bruker hunder og får tatt dem til slutt. Kalle blir skutt også skutt og dør.

Filmen tar utgangspunkt i en faktisk hendelse som skjedde i Oslo i 1975. Filmen tar opp et greit dilemma. Det blir snakk om moral. Reinert og Kalle gjorde åpenbart noe dumt, men kvalifiserer det til at en av dem skal bli skutt og møte livet? Filmen tar opp kontroverser med denne saken. Spesielt politiets holdninger slik filmen fremstiller det er til å diskuteres moral sett. Særlig scenen der politimannen blir frikjent for mordet på Kalle. I retten applauderer politifolkene dommen uten at dommeren griper inn. Man kan bli provosert av mindre. ‘At dere tør!’ baserer seg også på Espen Haavardsholms ‘Boka om Kalle og Reinert’. Vi får også se hvordan det går med Reinert etter at han får sin dom. Han er en ungdom som bare går å sturer og ikke jobber.

Dette føltes som en mer realistisk og mer naturlig versjon av Lasse og Geir. Ting er mer gjennomtenkt og ikke så overdramatisert. Reinert er som Lasse og Geir og skjeller ut alt og alle og mener at alt er samfunnet sin feil. Han ligner også bra mye på Geir med sin krusete fyldige frisyre. Men i motsetning til Lasse og Geir, er det noe samvittighet i Reinert. Han er også åpen for dialog etter hvert som han ser at livet går i feil retning. Det blir også tid for litt ungdomspolitikk i dette dramaet også. Denne filmen var nok en aktuell film i 1980 da den kom ut. I dag blir den mer en tilstandsrapport om en svunnen tid, selv om ungdommen sliter med de samme problemene med å få jobb den dag i dag. Som ‘Lasse og Geir’, handler også denne filmen handler om politivold, ungdom og narkotika.

Dette er Lasse Glomms andre film. Jeg må si at jeg synes jeg så fin fremgang fra den første filmen: ‘Det Andre skiftet’. Dette er en mer ferdig film som vet litt mer hvor den vil hen. Det er bedre driv og flyt i filmen enn ‘Det Andre skiftet’ som ble veldig kjedelig og stillestående. Glomm klarer seg med andre ord godt når han lager ungdomsfilm. Det er noe mer å hente på mer naturlige replikker og skuespill fra ungdommene, men dette er ikke så ille som de verste eksemplene. Denne filmen følger en grei historie fortalt på passe spennende vis av Glomm. For dem som er ute etter action er åpningsscenen ganske god i så måte med biljakten. Og med musikk av Anne Grete Preus blir dette komplett ungdommelig 'fealing'.

Alt i alt føltes dette som en grei film. Den har litt strenger å spille på. Jeg ruller en svak firer for denne filmen som er Lasse Glomms beste film av de jeg har sett av ham. Dette engasjerer langt på vei, selv om dette nok ikke snakker til alle ungdommer, men så er dette film også, og da har man lov til å dra det hele litt lenger. Filmen er i alle fall et fint grunnlag for å lage debatt av.


Se om film er på streaming:Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Sweetwater - Naken og tom sci-fi helt uten glød
- Det Andre skiftet - Lite spenstig hverdagsrealisme

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4 av 6 - 6 stemmer)

Kritikker i media

  • At dere tør!
  • Filmfront

Land:

Norge

Språk:

Norsk

Filmselskap:

Norsk Film A/S

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk