Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Equilibrium, amerikansk film fra 2002

Action, Sci-Fi, Thriller Spilletid: 107 minutter Aldersgrense: 15 år

1984 møter Matrix

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 04.05.2014]

I en nær fremtid har tredje verdenskrig skremt menneskene. De går derfor til drastiske skritt for å ikke havne der igjen. Noen høye herrer har funnet ut at menneskets evne til å føle er roten til alt ondt. Derfor må alle ta medisiner slik at de mister evnen til å vise følelser. Følelser blir med andre ord forbudt og alt som er forbundet med følelser blir destruert som kunst, poesi og musikk. John Preston jobber høyt opp i følelsespolitiet. Han utøver sitt arbeid inn til fingerspissene og lar ikke noen slippe unna hans søkelys. Men en dag skjer det noe som gjør at Preston begynner å stille spørsmålstegn med ideologien...

Annonse:

Snasent konsept
Først av alt må jeg bare si at jeg elsker slike konseptfilmer som dette med innslag av sci-fi og dystre fremtidshistorier. Tanken med en verden uten følelser er rar, men også veldig spennende når man får den presentert som dette på film. Følelser er noe som er i sterk grad med å beskrive oss som mennesker. Uten følelsene, blir livet raskt litt tomt. Med andre ord: alt som definerer et menneske har samfunnet tatt fra dem. Vi får også se en verden med et svært totalitært styresett. Folket skal overvåkes på samme måten som under Nazi-Tyskland eller Stasi i Øst-Tyskland. Det å leve under et slikt regime som er skapt på frykt, er nok noe man for en hver pris vil unngå. Det er derfor veldig bra at man lager slike filmer som dette der man sitter søkelys på skrekkscenarioer.

Minner om 1984
På mange måter ligner dette veldig mye på den verdenen som man finner i George Orwells 1984, og også på filmen 1984 som er basert på den boken. Som i 1984 er det også her et totalitært styre som overvåker befolkningen og styrer dem med jernhånd. Barna følger også med her og rapporterer inn ved den minste tegn til følelser eller avvik fra de voksne. Det er lett å se at man har hentet inspirasjon fra filmen 1984 med store skjermer som viser propaganda i et dystert samfunn. Også her finner vi motstandsgrupper, men i mye større grad enn i 1984. Filmen er ikke helt fult så dyster heller.

Matrix-action
Det er litt Matrix-etterligning i måten å presentere scener på. Man kjenner igjen sorte mørke tettsittende kostymer. Massiv våpenføring med fokus på at alt skal se kult ut. Kameravinklene er ofte satt nedenifra og oppover slik at skuespillerne ser høye og stilige ut. De som skal kontrollere samfunnet blir også trent i kampteknikker og våpenbruk slik at de skal kunne mestre en hver situasjon på samme måte som avanserte elitestyrker. Man får mange gjennomtenkte og flott presenterte actionscener. Kurt Wimmer viser seg med andre ord som en solid regissør med denne overraskende gode filmen. Kampscenene er ultratøft koreografert, nesten på høyde med Matrix.

Ikke like solid hele veien
Alt i filmen er gjort på en meget snedig måte slik at man føler at man får veldig mye film for pengene. Filmen er aller best i begynnelsen og mot slutten. I midten famler filmen litt mer og er ikke fult så interessant og topp underholdende hele veien. Mot slutten får man mye massiv action som kan få en hver gutt til å sikle. Men selv om dette er ser solid ut, så er det nesten litt tøysete stilig. Med andre ord er det nok noen som avfeier filmen raskt på det grunnlaget. Konseptet er jo tøft nok, men jeg savner at man graver enda litt dypere og bruker mer av det potensialet som ligger i et slikt verdensscenario. Noen scener minner også om Metropolis i måten massene vandrer inn i bygninger på. Scenene er skutt på en meget smart måte slik at man får presentert ting fra en slik vinkel at man uten å vise problematiske ting som hundedrap klarer å holde illusjonen om slikt likevel.

Flott sci-fi som rommer mer enn man først tror
Jeg har sett denne filmen før og da likte jeg ikke den like godt som denne gangen. Det har kanskje noe med at jeg sammenlignet den for mye med Matrix som er blant det ypperste innen sci-fi som er laget. Men denne gangen kom filmen mer til sin rett og alt var med andre ord mye bedre enn jeg husket det. Og når man skal sammenligne dette med klassikerne så er Equilibrium hakket bedre enn 1984, men akkurat hakket bak Matrix. Det er en interessant historie i filmen og scenografien er også svært god. Hovedpersonen spiller også et meget høyt spill som i Matrix og med slutten i vurderingen blir selve historien i filmen ganske mye fiffigere enn man ser for seg underveis.

Konklusjon
Denne filmen har veldig mye av det man ser etter i en solid sci-fi action, men det mangler det siste ekstra for at dette skal kunne bli det mesterverket man kanskje håper på forhånd når. Når man hører at den blir sammenlignet med, en av vår tids største sci-fi-giganter i Matrix, er det ikke rart at man blir litt kritisk mens man kikker. Men her er det bare små endringer som hadde vært trengt å gjøres for at dette skal bli den solide actionperlen som den tidvis fremstår som. Christian Bale er et flott midtpunkt i filmen og bærer den egenhendig på sine egne skuldre skuespillermessig.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Ultraviolet - Effektene minner mer om et dataspill enn en film

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Dystert fremtids-sci-fi med kul action
- Sci-fi som det bør være

Diskusjon

Omtalespalte: Sci-fi

Dette er en omtalespalte for sci-fi-filmer som anmelder på en eller annen måte fått et forhold til. Det er ikke nødvendigvis bare kritikerroste sci-fi-filmer som trekkes frem, men også andre sci-fi-filmer som har formet vår interesse for sjangeren.

Science fiction er en sjangerbetegnelse for filmer og TV-serier som skildrer en tenkt framtid eller verden med fantastisk teknikk og spennende vitenskapelige fenomener. Noen filmer vil balansere litt på yttergrensen av sjangeren, mens andre igjen vil være mer klassisk sci-fi.
Les flere spalteomtaler: Sci-fi
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,7 av 6 - 20 stemmer)

Kritikker i media

  • Equilibrium
  • theactionelite.com
  • Filmlisten.no
  • Dagsavisen
  • Filmfront
  • Filmnytdvd.dk
  • Trauma-magazine.com

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Dimension Films

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2020 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.