Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Fantomet (The Phantom), amerikansk film fra 1996

Eventyr, Superhelt-film, Action Spilletid: 100 minutter

En undervudert superhelt-film

[Skrevet av: Geir Sviske, Dato: 11.01.2015]

Historien begynner når en ekspedisjon ankommer øya Bengalla på jakt etter de legendariske Touganda-hodeskallene. Disse hodeskallene skal visstnok besitte en energi med totalt uberegnelige krefter som kan bety katastrofe for menneskeheten. Det er nettopp dette den hensynsløse Xander Drax har i tankene og bare en mann kan forhindre det...

Annonse:

Handlingen i Fantomet er satt i 1930 tallet, noe som passer utmerket for gammel superhelt som Fantomet. Å ha satt handlingen i fremtiden som i 2009-serien tror jeg ikke ville passet. Det er ikke så mange superhelt-filmer som har handlingen satt i fortiden, så jeg tar den imot med åpne armer. Hvis jeg hadde laget min personlige Topp 10 Superhelt-filmer, ville denne filmen fått andre eller tredje plass.

I rollen som Fantomet finner vi Billy Zane. Billy spiller rollen nesten som det Christopher Reeve gjorde i Supermann, en hverdagshelt som bare gjør jobben sin. Som Kit Walker, Fantomets alter-ego, kan han være litt opp og ned. Kirsty Swanson fra Buffy filmen, spiller Diana Palmer. Kristy er et godt valg, men er for min del ikke så veldig kjent. Hun spiller Diana likevel bra, og jeg tror hun og Billy hadde en kjemi i scenene de er sammen. Som skurkene har vi Treat Williams, James Remar fra tv-serien Dexter, og Catherine Zeta-Jones. Treat Williams spiller hovedskurken Xander Drax. Treats skuespillerprestasjon som Drax kan være bra eller dårlig og kanskje litt over the top. Men likevel er det jo han som gir humoren i filmen med sine vittige replikker og galskap. James Remar overspiller kanskje et lite snev som Quill, men for det meste er han ganske flink til å spille sin rolle. Catherine Zeta-Jones spilles den forførende piloten Sala. Hun er kanskje litt opp og ned noen scener. Men for det meste er Catherine strålende, særlig når hun kysser Fantomet mens han redder Diana fra en lastebåt.

I registolen sitter Simon Wincer som hadde regien på den første 'Slipp Willy Fri'-filmen og TV-serien 'Lonesome Dove'. Den avdøde Jeffery Boam skrev manuset til filmen. Han skrev også manuset til 'Indiana Jones og Det Siste Korstog'. Joe Dante som hadde regien på 'Gremlins', skulle egentlig ha regien, men ble etterhvert en av filmens Executive Producere. Actionscenene er iscenesatt veldig godt, spesielt i begynnelsen når en lastebil henger utfor en hengebro. Spesialeffektene fungerer bra, som i en scene når Drax dreper en mann med et mikroskop, men noen ganger kan effektene se litt falske ut, spesielt i en scene når tre sjøfly flyr mot et passasjerfly. Sjefsfotograf David Burr skaper et klart og tydelig motiv med gode kameravinkler. Sammen med Paul Peters produksjonsdesign er det nesten som du blir dratt tilbake til 1938. Humoren fungerer når det trengs og David Newmans musikk er en fabelaktig lytteopplevelse.

Det eneste problemet jeg har med filmen, er drakten til Fantomet. Den ser akkurat ut som den drakten i tegneserien, men den er jo ikke akkurat verdens beste kamuflasjedrakt. Men det er jo også vanskelig å få en tegneseriefigur livaktig på filmlerretet.

Fantomet var ikke noen kassasuksess da den kom ut i 1996, men ble fort en kult-klassiker på videomarkedet. Nå vet jeg ikke om den ble det i Norge da den kom på VHS, men jeg tar det med likevel. Filmen har blitt sett på som en av de verste superhelt-filmene noensinne. Den er kanskje litt harry og er ingen 'The Dark Knight'-type film heller. Men likevel syns jeg at Fantomet er en undervurdert superhelt-film. Jeg har sett filmen tre ganger, og alle de gangene koste jeg meg. Kan anbefale filmen hvis du ikke tar den altfor seriøst og bare nyter den for hva den er. Hvis du har sett den tidligere og ikke syntes den var noe tess, se den om igjen, kanskje du liker den bedre denne gangen. Mitt terningkast fem til denne filmen kan kanskje forvirre noen, men jeg har jo god grunn til det. Terningkastet baseres på David Newmans musikk, Paul Peters porduksjonsdesign, fotografien til David Burr, actionscenene og frem for alt, Billy Zane som Ånden som går.

Se om film er på streaming:

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Crocodile Dundee i Los Angeles - Crocodile Dundee-avslutning er for plump og med et skikkelig slett manus
- Slipp Willy fri - Grei familiefilm som passer best for barna

USA, Australia

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Paramount Pictures, Village Roadshow Pictures, The Ladd Company, Boam Productions

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES