Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Gremlins, amerikansk film fra 1984

Monster-film, Komedie, Grøsser Spilletid: 106 minutter Aldersgrense: 15 år

Den alternative julefilmen...

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 12.12.2016]

Filmen åpner med at oppfinneren Randall Peltzer blir anbefalt en støvete liten sjappe i Chinatown. Der finner han en lite søt skapning kalt Mogwai. Men eieren vil ikke selge fordi han mener det krever for stort ansvar å ha en slik. Men sønnen hans mener de trenger pengene, og bak eierens rygg selger han Mogwaien. Randall blir fortalt de viktige reglene for dyret; 1: Ingen skarpt lys, 2: Ikke la de bli våt og sist men ikke minst 3: Ikke mat dem etter midnatt. Randall takker og bukker for handelen og kommer hjem akkurat i tide å gi Mogwaien i julegave til sin sønn Billy, som kaller ham for Gizmo. I tiden etter dette får vi se hva som skjer når alle de tre reglene blir brutt med uhell. Kort tid etter blir den vesle byen blir terrorisert av skumle gremlins...

Annonse:

Gremlins var en av mine ynglingsfilmer da jeg så den som liten. Det er noe eget over dette mystiske vesenet som kan gjøre så mye ugang om det bare behandles litt feil. Og selvsagt blir alle tabber som kan gjøres gjort i denne filmen og resultatet er blitt ganske så underholdende. Gizmo er en utrolig kul og søt skapning som synger som en drøm og er generelt bare til å spise opp. Dette virker som litt av et snevert og rart konsept, men som viser seg å ha mer under panseret enn du først aner. Det blir en del mystikk rundt hva og hvordan ting skjer med brudd på de forskjellige reglene.

Filmen er åpenbart forsøket på å skape en grøsserlignende film, men selv om noen scener er litt tendenser til småskumle ler jeg mer enn jeg vemmes av de slemme gremlinsene. De er som hodeløse skapninger som bare lever livet til det fulle og ikke tar noen konsekvenser av annet enn at de skal forsøke å lage mest mulig kvalme, i sterk kontrast til Gizmo som er deres opphav. Og det er som komedie jeg liker denne filmen best. Den gir meg en del latterkuler og jeg frydes av flere andre sjarmfulle elementer med filmen.

Dukkene er ufattelig bra laget i filmen og ser helt livaktige ut. Det første vi legger merke til er Gizmodukken som har veldig bra mekaniske funksjoner med både øyelokk og andre bevegelser i fjeset som blir brukt for alt det er verdt i filmen. Det samme kan sies om gremlinsene som etter hvert blir veldig mange og alle med litt forskjellig utseende og personlighet. Det er også noen mildt sagt imponerende stop motion animerte scener med gremlinsene, særlig imponerende er den da en hel gjeng kommer gående mot oss på veien. Og ellers synes jeg alle dukkene føles helt upåklagelig gjennomført i filmen.

Det har også sin sjarme med alle den rare sammensetningen av elementer i filmen som den snåle oppfinnerfaren som først føles smågenial, men som lager oppfinnelser som bare fungerer de første gangene man bruker dem og knapt nok det. Det blir mye moro ut av de vanvittige oppfinnelsene hans som juicepressen som klarer å sprute ut flere liter veske av en enkelt appelsin eller kaffemaskinen som lager en oljelignende veske istedet for kaffe. Jeg lurer også på hvorfor faren er så stinn i gryn når han ikke ser ut til å lykkes særlig i arbeidslivet.

I tillegg elsker jeg rollefigurene med gutten Billy som jeg identifiserer meg mest med. Han forsøker å leve et normalt liv med jobb og en dame som han har et godt øye til. Liker også kjemien mellom Gizmo og Billy. Ellers har vi også bygdas store skrekk i Fru Ruby Deagle som har sin egen themesang i alle scenene hun er med i, og virker også å være filmens store komiske bitch som vi skjønner kommer til å få passet sitt påskrevet i løpet av filmen. Ellers møter vi også en forsker, samt familien til Billy og en nabo med traktor.

Filmen foregår også i julestriden og julestemningen ligger bak og lurer i hver eneste scene. Det gjør at dette faktisk er en ganske kul julefilm også. Vi får også blant annet se gremlinsene synge julefilmer, samt at alle husene er harry julepyntet med overdådige lys i alle regnbuens farger. Vi får også se at det går diverse julefilmer på alle kanaler på TV-apparatene rundt om i den lokale landsbyen.

Thememusikken til Gremlins er utrolig fet og er laget av ingen ringere enn Jerry Goldsmith. Den er svært lett gjenkjennelig og har også en litt julete vri på seg til tider som passer godt inn i den lette stemningen i filmen. Manuset er skrevet av manusforfatteren bak The Goonies og regissøren bak en rekke populære filmer som ‘Hjemme Alene’, ‘Mrs. Doubtfire’ og ‘Harry Potter Og De Vises Stein’. Og selvsagt har også Steven Spielberg en finger med i dette prosjektet som produsent, og jeg misstenker at han har dratt i mange tråder og fått dette til å få nok ressurser slik at filmen glimrer. Regissøren, Joe Dante, er ikke like kjent som de andre nevnte filmpersonlighetene og Gremlins er til nå hans beste film. Han har nesten før og etter bare laget halvslappe komedier eller grøssere. De mest kjente er nok The Howling, Twilight Zone: The Movie og samt Innerspace.

Konklusjon
Gremlins er en film som er teknisk godt laget, men ikke helt uten feil. Men for det meste fremstår denne filmen som såpass sjarmfull at jeg føler den veier opp for alle feil og mangler underveis. Det er også vanskelig å misslike filmen. Enten du liker grøssere eller komedier, får du noe å gripe fatt i løpet av filmen. Jeg har også likt filmen bedre og bedre for hvert gjennomsyn jeg har hatt i voksen alder. Det er nemlig ikke uten grunn at Gremlins er en folkeklassiker som man aldri helt kommer utenom. Og i tillegg er dette en fin alternativ godbit av en julefilm.

[ Filmen kan i skrivende stund sees på Netflix ]
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Gremlins 2: The New Batch - Mer tegneserieaktig enn sin forgjenger

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Gremlins 2: The New Batch - Mer tegneserieaktig enn sin forgjenger
- Innerspace - Imponerende effekter for sin tid i en greit underholdende film
- Twilight Zone: The Movie - 1960-tallets svar på X-Files i filmversjon...
- The Howling - Delvis effektiv Varulv-klassiker
- Piraya - Muterte og smarte pirayaer er løs i elven...

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Gremlins har stor sjarm og underholdning

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

05.12.2010 sier Kristine Oseth Gustavsen: Haha, husker jeg blei livredd da jeg så denne første gang. Aner ikke hvor gammal jeg var da, men kan gjette i fem - seks-årsalderen? Så den igjen da jeg var rundt elleve - tolv, og trur jeg likte den tålelig greit da, i væffal. Men så har jeg jo ikke sett den siden den gang heller, da...

Omtalespalte: Julefilm

Her omtales alle små og store julefilmer
Les flere spalteomtaler: Julefilm
Underspalter:
- Komedie - Les flere.
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,6 av 6 - 47 stemmer)

Kritikker i media

 • Gremlins
 • arilabra.com
 • Martin Seth Filmblogg
 • Commonsensemedia.org
 • efilmcritic.com
 • Chicago Tribune
 • Se og hør
 • Filmsnakk.no
 • Julefilmfestival.blogspot.no
 • Empire Magazine
 • Total Film
 • Joblo.com
 • 80sreborn.com
 • Daily Telegraph
 • RogerEbert.com
 • Horrorfanzine.com
 • Chicago Sun-Times
 • Filmfront
 • Cinerama
 • BBC
 • Verdens Gang
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Dagbladet

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Warner Bros. Pictures, Amblin Entertainment

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2020 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.