Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Scenic Route, amerikansk film fra 2013

Drama, Thriller Spilletid: 82 minutter Aldersgrense: 18 år

Indie-overraskelse

[Skrevet av: Kristine Oseth Gustavsen, Dato: 01.01.2017]

For en overraskelse dette var! Jeg visste fint lite om denne filmen på forhånd, i og med at den aldri gikk på norske kinoer og ligger litt bortgjemt på Netflix med bare to stjerner. Og er det ikke deilig når en film viser seg å innfri forventninger du ikke visste du hadde?

Annonse:

To 30-somethings vi ikke veit noen ting om er på en road trip vi ikke aner hvor har starta eller hvor skal ende når de får motorstopp langs en vei i en ørken i ingenmannsland. Dette skjer allerede i første scene, uten noen introduksjon av noe slag, og vi kastes like mye inn i handlinga som de to karene tilsynelatende gjør. For det blir fort tydelig for oss som seere at ikke heller de to kjenner hverandre - i hvert fall ikke nå lenger. Det viser seg at de er to barndomsvenner som har endt opp på to vidt forskjellige steder i livet, og nå prøver å få gamledagers vennskap til å blomstre opp igjen.

Og nettopp dette med at vi veit så velsigna lite om dem, hvor de skal hen, eller hvorfor de er der ute sammen, er mye av kvaliteten ved filmen. Det er vanskelig å si for mye om den uten å spoile, men det blir ei stund de blir nødt til å tilbringe ute i ørkenen sammen, og her sørger mye velskreven dialog for at de etter hvert som filmen utspiller seg, står tydeligere og tydeligere for oss som karakterer. Vi får aldri noe ordentlig svar på hvem de er og åssen de kjenner hverandre, men vi har til slutt et så innholdsrikt bakgrunnsmateriale at vi klarer å sette sammen brikkene på egen hånd. 

I hovedrollene finner vi Josh Duhamel, som i hvert fall ikke jeg hadde noe kjennskap til fra før, og Dan Fogler, som kanskje er mest kjent fra Harry Potter-spinoffen Fantastic Beasts and Where To Find Them. Begge to gjør en fremragende innsats, og leverer replikkene med stålkontroll til tross for at de har få rekvisitter og andre skuespillere å lene seg på. 

Stemningene i filmen svinger mellom jovvial feel-good og desperasjon i sin pureste form, og å faktisk få til den balansegangen på en troverdig måte er intet mindre enn imponerende. Så er det noen småting, som et tilbakeblikk jeg tenker at vi med fordel bare kunne fått fortalt av Josh Duhamels karakter istedenfor å få spilt ut foran oss, særlig siden dette er det eneste virkemiddelet av denne typen i hele filmen, som vi nok kunne vært foruten. Ikke desto mindre står dette igjen som en gledelig oppdagelse og en velbevart hemmelighet som alle som setter pris på et godt manus og litt god, gammaldags mindfuck vil kunne ha stor glede av.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Martyrs - Remake av den franske kultfilmen

Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

Omtalespalte: Thriller

Den filmatiske ’thrilleren’ spiller på det engelske ordet ’thrill’, altså ’å gyse’ og få en ’spennende opplevelse’. Som en nær filmatisk slektning av genren skrekk/grøsser, frembringer gjerne også thrilleren derfor spenning og engstelse i oss, dog vanligvis da med mer lavmælte toner, stil og grep. Spenningen ligger gjerne i karakterene, deres utvikling og oss som seeres relasjoner og engasjement i dem, mer enn i rene filmatiske skrekkgrep og skremselstaktikk. Det normale trues og brytes ofte opp og skaper spenningen, og i tilfellet det nevnte menneskelige aspektet brukes gjerne betegnelsen ’psykologisk thriller’ som en av mange undergenre av thrilleren.
Les flere spalteomtaler: Thriller
Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(3,9 av 6 - 16 stemmer)

Kritikker i media

 • Scenic Route
 • Film School Rejects
 • NYC Movie Guru
 • Filmfront
 • Comingsoon.net
 • USA Today
 • Newark Star-Ledger
 • Wegotthiscovered.com
 • Filmthreat.com
 • The Dissolve
 • Los Angeles Times
 • New York Daily News
 • San Francisco Chronicle

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2020 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.