Analyseagenten Jack Ryan (Chris Pine) får nyss i at noe lumsk er på ferde. For å forsøke å snappe opp hva fienden pønsker på drar Ryan til Moskva. Der møter han ‘ulven’ Viktor Cherevin. Og blir del av et farefullt spill der innsatsen er høy og bare suksess er godt nok, selv om alt avhenger av at Jack Ryan klarer å få nyss i hva som egentlig foregår og stoppe terrorister fra et massivt angrep på nasjonen USA. Etterhvert blir også kjæresten til Ryan (Keira Knightley) kastet inn i spillet. Det gjør at Ryan får flere brikker å sjonglere med og mer som kan gå galt...
Jack Ryan er en agent som er skapt av suksessforfatteren Tom Clancy. Superagenten Jack Ryan har gjennom et håndfull filmer, med start i ‘Jakten På Rød Oktober’ i 1990, gitt oss mye glede. Agenten er blitt spilt av Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck og nå altså Chris Pine. Sistnevnte er bedre kjent som Kaptein Kirk fra rebooten av Star Trek-filmene som begynte i 2009. Chris Pine spiller rollen på en glatt og helt okei måte som en agent med et pent fjes.
Dette er en utrolig enkel, men passe godt laget agentthriller. Om du ikke har sett så mange agentthrillere, vil nok denne falle okei i smak, men for de som har sett en del film, er denne filmen nærmest som helt gjennomsiktig å regne. Det vil si at du vet hva som kommer til å skje lenge før det gjør det. I mine øyne var filmen så overlesset med klisjeer at jeg aldri føler at filmen er særlig spennende, men likevel er det moro å se hvordan ting blir løst underveis i de små detaljene. Det gjør at jeg ofte ler en del av filmen fordi den har så tøysete og billige manusmessige løsninger på hvordan handling og plott er lagt opp.
Alt ned til minste detalj i denne filmen virker som nærmest en generisk kopi av noe jeg har sett før. Selv teksten som flimrer over skjermen med medfølgende lyd, er en kopi av den vi har fått i haugevis av agentfilmer, og etterhvert også dataspill i hopetall. Datasystemene er visuell som aldri før. Det gjør at vi lett kan følge med på hva som skjer, selv om dette er langt i fra realistisk. Også de mange agentklisjeene stemmer som at helten er like god som datahacker, analyseekspert og med fysisk fostring av kroppen, samt slåssing og håndtering av våpen.
Historien er utrolig standard. En mann skjønner på egenhånd noe som er ferd med å skje som kan ramme hele USAs som nasjon, og må kjempe for å stoppe katastrofen fra å utformes. I begynnelsen er det faktisk litt friskt blod i filmen, men så tar det vanlige showet overhånd og filmen går fra noe som kan virke komplisert til en sjakkspill der alle trekk er klart fra første stund. Det er nemlig ikke noe spørsmål om hvem som kommer til å vinne til slutt.
Konklusjon
Dette var en veldig oppskriftsmessig film som aldri overrasket meg. Det som overrasket meg mest med denne filmen var faktisk at 1990-tallshelten Kevin Costner hadde en større birolle. Men han klarte ikke å prege denne filmen nevneverdig. Til det var manuset alt for standard og klisjemessig. For et litt yngre og mindre kritisk publikum, er dette nok grei skuring. Det gjør at jeg ruller en treer for en film jeg synes var grei å se, men ikke så mye mer enn det. Slutten var også litt for raskt over uten at vi fikk den helt store skurkekampen som jeg hadde forventet på forhånd. Jack Ryan er en agent som gjør seg på film, men denne filmen var nok dessverre en av de dårligste til nå i rekken. Alt ble rett og slett litt for anonymt, litt småtraust og alt for sikkert uten å ta en eneste sjanse underveis som film.