Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Tungeskjærerne, norsk dokumentar fra 2017

Dokumentar, Familie, Komedie Spilletid: 82 minutter Aldersgrense: Alle år

Barnevennlig dokumentar om et stykke norsk kystkultur

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 21.12.2017]

Oppe i Nord-Norge jobber barna og tjener mye penger. Å skjære torsketunger er en tradisjon som er over hundre år gammel. Mange begynner å jobbe med det når de er fem eller seks år gamle. Det finnes til og med et eget verdensmesterskap i torsketungeskjæring. Ylva er 9 år gammel og fra Oslo. Men hun skal føre tradisjonen videre i familien sin med å skjære torsketunger. Mange sier til Ylva at det er barnearbeid å skjære torsketunger, men hun ser mer på det som en hobby. Hun reiser til fiskeværet Myre i Nord-Norge for å skjære torsketunger.

Annonse:

Vi følger Ylva i hennes møte med torsketungeskjæringsmiljøet. Det er en hard overgangs for Ylva å begynne skjære torsketunger. Det er langt fra det hun er vant til i Oslo alla 2017. Men etter litt frustrasjon og tårer får hun dreisen på det. Vi møter også Tobias på 10 år, som Ylva skjærer tunger sammen med. Han hadde sin debutsesong som torsketungeskjærer og skal spare til en båt med pengene han tjener på årets torsketungeskjæring. Tobias forklarer oss tidlig at fisk ikke lukter møkk, men at det lukter penger.

Dette er en dokumentarfilm fra filmskaper Solveig Melkeraaen. Hun har fra før laget ‘Flink pike’ i 2014, som undertegnede satte stor pris på. Hun har laget film med sin niese Ylva. Denne filmen setter oss inn i et spennende stykke norsk fiskekultur. Vi får sett alt fra barnas ståsted og det er de som forteller historien. Vi får se et vennskap mellom Ylva og Tobias skyte fart. Det hele blir formidlet med stor entusiasme og herlig sjarme. Liker de veslevoksne barna som koser seg med å tjene penger til eget bruk.

Filmen fremstår som en interessant film som passer godt for både barn og voksne. Dette er en super film å vise i skolen for å vise et stykke eksotisk kysthistorie for barn som bor i byer. Liker godt samtalene mellom Ylva og Tobias. De har mye på hjertet og kommer med mye gullkorn om sine betraktninger på livet og hvordan det er å være barn i både i tykkeste byen og på kysten i Nord. Men vi får se at mye er likt også i hvordan foreldre ter seg og skiller lag og lignende.

Konklusjon
Filmen er ganske lett i oppbygningen og med det får vi en lite faktatung film, men jeg skulle kanskje ønske meg litt mer kjøtt på beinet. Alt har en ganske løs oppbygning og følger barna i den opplevelsen de har med torsktungeskjæring og alt det gir dem. Og der er filmen god på å skildre interessante personer i filmen. Regissør Solveig Melkeraaen har med andre ord laget en levende og frisk film som aldri blir det grann kjedelig å se. Alt er flott fotografert av fotograf Håvard Fossum og filmen har en del flotte scener innimellom. Det hele er bra barnevennlig og er også noe de voksne vil lære noe av. Med andre ord er dette en flott film å se sammen med barna.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Flink pike - Feelgood om depresjon

Diskusjon

Omtalespalte: Dokumentarfilm

Her finner du omtaler av dokumentarfilmer.
Les flere spalteomtaler: Dokumentarfilm
Underspalter:
- Norsk film - Les flere.
Les mer om dokumentaren
Gjennomsnittskarakter:
(3,8 av 6 - 40 stemmer)

Kritikker i media

 • Tungeskjærerne
 • Nordlys
 • Filmhjerte.blogg.no
 • Bergens Tidene
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Filmfront
 • Cine.no
 • Tromsø
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Gudbrandsdølen Dagningen
 • Barnevakten.no

Land:

Norge

Språk:

Norsk

Filmselskap:

Medieoperatørene

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2020 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.