En forsker har oppdaget et serum som gjør ham usynlig. Han dekker seg med bandasjer og mørke briller og rømmer avgårde. En tid senere ankommer han en engelsk landsby. Der tar han inn på et vertshus og forsker videre på effekten av serumet. Han forsøker å holde oppdagelsen skjult, men måten han gjør det på tiltrekker seg mer oppmerksomhet enn han først aner. Den mystiske forskeren skremmer nemlig befolkningen med sin rare oppførsel. Og plutselig blir han trengt opp i et hjørne der han må avsløre hvem han egentlig er. Derfra og inn blir det en jakt på den usynlige mannen som blir litt av et monster som får planer om å ta over verden med sin nye oppdagelse...
Filmen er basert på den vellkjente engelske forfatteren H.G. Wells’ (The Time Machine, War of the Worlds og Doktor Moreaus øy) roman med samme navn som filmen fra 1897. Digger åpningen på filmen med den mystiske mannen som er ute å går i en snøstorm. Etter litt ankommer han et vertshus. Der forlanger den mystiske bandasjerte mannen med pilotbriller lang sort frakk. Da vet vi ikke hva som foregår annet enn at vi antar en del ting ut i fra det tittelen avslører. Vi vet hele tiden like mye som de rundt den snåle mannen som bare vil være alene.
Jeg har hørt store gjetord om denne filmen på forhånd, men er alltid litt skeptisk til å se en effektfilm fra begynnelsen av 1930-tallet. Men det viser seg raskt at jeg bare kunne senke skuldrene og lene meg tilbake å nyte dette mesterverket av en film. Dette likte jeg mye bedre enn jeg hadde sett for meg på forhånd. Alt ved denne filmen tiltalte meg og jeg ble mektig blåst av banen. Jeg elsker filmer som klarer å rendyrke effekter de mestrer fullt ut og dette er en av dem. Til en sammenligning har mange av dagens filmer uendelige muligheter for hvordan de kan lage filmen, men ofte klarer ikke filmskaperne å begrense seg og da sklir det litt ut på effektbruken.
‘The Invisible Man’ har vært inspirasjon til en rekke oppfølgere, og inneholdt også visse spesialeffekter som fremdeles blir brukt i dag. Disse effektene er utrolig kule. Spesielt scener når den usynlige mannen tar av seg sine bandasjer og klær. Disse scenene er vanvittige for sin tid og er fremdeles solide håndfaste effekter. Og slike imponerende scener er det svært mange av i filmen. Med andre ord fungerer filmens effekter knirkefritt, selv etter dagens standard og jeg så filmen på blu-ray og selv der holdt dette mål.
Det blir mye skrekkkomedie ut av alt det den usynlige mannen finner på når han avslører seg selv for å ikke la seg fange av politiet. Den usynlige mannen blir et monster fordi stoffet som gjør mannen usynlig også påvirker hjernen hans. Alt virker veldig gjennomtenkt. Det er mange små og store detaljer i filmen som gjør dette svært underholdende. Liker hvordan filmen skaper en logikk rundt det som skjer, slik at vi blir med på notene uten å stille spørsmålstegn med det som skjer.
Filmen er ypperlig laget på alt det tekniske. Regien er ved James Whale. Han var et anerkjent navn i bransjen og har levert andre klassikere som Frankenstein og Frankensteins brud. Whale leverer nok en gang en film som faktisk er blant hans aller beste i karrieren og helt på høyde med de nevnte klassikerne. Manuset er meget gjennomarbeidet og er skrevet av R.C. Sherriff som også har skrevet manus til Odd Man Out og The Dam Busters.
Konklusjon
Filmen er svært vellaget og klassisk i alle ledd. Det gjør dette til en utsøkt produksjon som du bør se om du vil både få med deg et stykke filmhistorie og samtidig underholdes til det fulle. Liker også filmfortellingen veldig godt med et solid konsept og en god historie i bunn. For min del overrasket filmen meg stort. Filmen har et imponerende bra driv hele veien og er en film jeg garantert vil se igjen. Om du liker eldre filmer eller er interessert i filmhistorie, er ‘The Invisible Man’ en film du bør se. Det gjør at jeg ruller en soleklar sekser på terningen for en film som fascinerer meg stort, også i sammenligning med dagens filmer.
Universal Pictures