Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker Cookies for å tilby en bedre brukeropplevelse og for å holde en statistikk for siden via Google Analytics.

Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Over the Garden Wall, amerikansk miniserie fra 2014

Animasjon, Eventyr, Familie, Drama, Fantasi, Mysterie Spilletid: 110 minutter

Omtalespalte: Animasjonsfilm

Her finner du omtaler av animasjonsfilmer.
Les flere spalteomtaler: Animasjonsfilm
Underspalter:
- TV-Serie / Sesong - Les flere.

Skummel, spennende, eventyrlig og sjarmfull animasjonsperle

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 17.04.2018]

I et land, langt borte, som få har sett, ligger et mystisk sted. Der reiser brødrene Wirt og Greg gjennom en mystisk skog, kalt ‘Det Ukjente’. Med hjelp fra den kloke, gamle Skogsmannen og den temperamentsfulle blå fuglen Beatrice, må Wirt og Greg reise på tvers av dette merkelige landet i håp om å finne veien hjem. Det blir en reise der de opplever veldig mye rart og spennende...

Annonse:

Over the Garden Wall eller Der hagen slutter er en liten amimasjonsminiserie som gikk på Cartoon Network for et par år siden. Jeg fikk nylig tips om serien fra podcasten Rad Crew Neon på radcrew.net og takker dem for tipset som gjorde at jeg oppdaget denne lille perlen av en animasjonsserie. Du kan i skrivende stund se serien på Hbo-Nordic, men husk å søke etter det norske navnet: Der hagen slutter. Der ligger også hele serien ute som en sammenklippet film, og det var denne versjonen jeg så. Det beste av alt er at den bare 1 time og 25 minutter, og det er noe alle kan presse inn i hverdagen, uansett hvor travel du er.

Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente på forhånd, annet enn at serien har fått mange lovord fra flere hold. Undertegnede er en animasjonsfan med Studio Ghibli, Disney og Pixar som favorittstudioer, men er åpen for alt som rører seg av store og små verk ute i animasjonshavet. Du kan velge å se ‘Over the Garden Wall’ på en rekke språk, blant annet norsk, som gjør at du fint kan få med barna på å se også. Men engelsk er originalspråket med store skuespillere som Elijah Wood, John Cleese og Christopher Lloyd, på rollelisten. Elijah Wood og Collin Dean spiller hovedrollene.

Digger den kule og mystiske stemningen i serien. Dette er en god introduksjon til litt smånifse ting for barn i god gammeldags skrekkspirit. Det hele er omtrent som å se en drøm med masse merkelige og kreative innslag alla ‘Alice i eventyrland’ eller ‘Chihiro og heksene’ bare mer i Halloweenlandskapet. Serien har en veldig høstfølelse med masse brunfarger i tegningene og innslag av regn og vær som hører høsten til.

Elsker rollefigurene som er med å krydre serien, og da særlig de to brødrene Wirt og Greg. Greg er den tapre og iderike lille gutten med en blank tekanne på hodet. Wirt er litt eldre og går på ungdomsskolen, men er ganske så naiv men bærer en blå kappe og en kledelig rød trollmannshatt på hodet. De går slår seg sammen med den gåtefulle frosken George Washington og den negative og bekymrede fuglen Beatrice som ikke liker være med på noe gøy. Du treffer også på den skumle skogsmannen og en rekke andre folk og skapninger.

Animasjonen er svært egenartet og teknisk god. Dette var en serie som rørte meg innerst i hjerteroten, og fikk meg til å bli som et barn igjen. ‘Over the Garden Wall’ er en TV-serie jeg hadde elsket å se som barn. Humoren er også fin i serien med masse sjarme og lunhet. Du får også innslag av fengende og morsomme sanger underveis. Denne rare blandingen av sang, musikk, eventyr og mystikk er noe jeg tror vil fenge mange, både store og små.

Manuset er svært lekent og dette er mesterlig satt sammen. Jo mer jeg ser, jo mer begeistret blir jeg av serien. Serien leverer like mye hele veien og klarer å holde på oppmerksomheten min og fortrylle meg. Spenningsnivået går litt i bølgedaler. Serien er noe skummel til tider, men fungerer fint på barneskolebarn, da alt er ganske så uskyldig i alt det mystiske. De skremmende elementene i serien er ikke så skumle som de kunne vært, og er mer mystisk enn skremmende. Dette skaper en veldig kul atmosfære i serien med mye småskummelt Halloweenmateriale.

Konklusjon
Jeg ble skikkelig sjarmert av denne serien, og likte den kule reisen og eventyret vi blir tatt med på. Dette var som en tur tilbake i tid da man lekte ute og gikk på oppdagelsesferd på nye steder. Serien er ikke så lang og er kjapt sett, men den var langt i fra lett glemt og har satt et spor i meg. Serien er noe jeg hadde lyst å se på nytt med en gang jeg var ferdig med den. Dette er med andre ord noe du bør oppleve alene eller sammen med barn. Du får en magisk reise uten sidestykke som det er lett å bli glad i. Jeg kan ikke annet enn å rulle full pupp.

Se om miniserie er på streaming:

Diskusjon

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk