Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Rig 45, svensk tv-serie fra 2018

Thriller Spilletid: 45 minutter

Klaustrofobisk og traust på drapsplattform

[Skrevet av: Tore André Øyås, Dato: 07.06.2018]

Åtte mennesker jobber ute på Rig45 i Nordsjøen når en fatal ulykke sender én av dem i døden. En etterforsker blir sendt ut til riggen for å finne ut av hva som skjedde. Like etter blir området rammet av en voldsom storm og riggen blir avskåret fra fastlandet på flere måter. Etterforsker Andrea merker fort at også andre ting ikke er helt som det skal om bord. Når ulykken også viser seg å være et drap, tar det ikke lange tiden før folkene må innse at det er en morder om bord.

Annonse:

Rig45 er en Viaplay originalserie regissert av Per Hanefjord som også står bak serier som Ängelby og Black Widows. En håndfull britiske og nordiske skuespillere fyller rollene til folkene om bord.Norske Jacob Oftebro, svenske Lisa Henni og danske Søren Malling er blant disse, og crewet om bord på Rig45 veksler følgende mellom engelsk og nordisk tale.

Det er fra første stund et fortettet og intimt miljø man trår inn i når etterforsker Andrea setter sine bein på riggen. Følelsen av et miljø, hvis ikke alt synes å stemme, etableres raskt og man setter umiddelbart i gang tankeprosesser rundt hvem av de forholdsvis få karakterene som kan ha ugler i mosen.

Her får vi en klar dose Agatha Christie møter et 'lukket rom'-mysterium, bare denne gang litt modernisert med location satt til en avskåret plattform. Man får også assosiasjoner til mer klassisk skrekkfilm, deriblant norske Fritt Vilt i stil, tone og stemning.


En av folkene om bord er altså en morder, og serien veksler godt mellom å kaste mistanker over alle som én. Allerede i episode nummer to kommer det en svært uventet twist som skiller serien godt ut, og herfra føles panikken og angsten tidvis godt igjennom bildene og karakterene.

Skuespill og karakterer er litt varierende interessante, og manusmessig får ikke alle nok å tygge på dessverre. Det gnistrer ikke akkurat av replikkene her, og man hever sjeldent på øyebrynene verken av distige valg eller grep som tv-krim. Svenske David Dencik i rollen som rigsjefen om bord er imidlertid et morsomt småkomisk innslag av et høydepunkt.

Noe av det som savnes er det lille ekstra, for her går det mye i "kjedelig" dialog, i et grått og trått miljø, streite korridorer og rom av metall og jern, ombord på denne riggen. Det er selvsagt vanskelig å finne opp Christies mysterium-teft eller den geniale morderserien på nytt, men det lukter tidvis farlig nære dvaskt og klisjé over veldig mye her. Spenningen er heller ikke helt til å ta og føle på, men forhåpentligvis tar dette seg opp utover i sesongen.

Liker du et mer eller mindre moderne ’whodunnit’-mysterium om svensken, dansken, nordmannen og briten, ja så kan Rig45 bli en liten godbit. Det blir sikkert flere overraskelser kommende på løpende bånd utover i serien. Anmeldelsen er nemlig kun basert på de tre første episodene, og midtveis er man ikke helt overbevist altså, så ting bør helst eskalere litt både her og der i de tre siste episodene.

Rig45 premierer den 8.juni på Viaplay og TV3.

(Foto/Copyright: Viaplay)


Diskusjon

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming
Underspalter:
- TV-Serie / Sesong - Les flere.
- Thriller - Les flere.
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(2,6 av 6 - 19 stemmer)

Kritikker i media

  • Rig 45
  • Dagsavisen
  • Filmfront
  • Verdens Gang
  • Aftenposten
  • NRK P3 - Filmpolitiet

Land:

Sverige

Språk:

Engelsk, Norsk, Svensk, Dansk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.