Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Castle Rock - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 2018

Drama, Fantasi, Mysterie, Grøsser, Thriller Spilletid: 60 minutter

Castle Rock - Sesong 1: Et eldorado for King-fansen

[Skrevet av: Stian Spørck Karlsen, Dato: 27.08.2018]

Castle Rock er en psykologisk grøsser-serie lagt til Stephen Kings multivers. Den kombinerer den mytologiske skalaen og personfortellingen til Kings best likte romaner. Du får en episk saga om lys og mørke som utspiller seg på noen få kvadratkilometer i Maines skogsområde.

Da fengselsdirektøren i Shawshank begår selvmord oppdages noen bekmørke hemmeligheter i det gamle fengselet. Hemmelighetene får konsekvenser for innsatte og ansatte, men trekker også i trådene for en 20 år gammel drapsgåte og sender bølger gjennom den lille byen Castle Rock.

Det er denne byen som gir navn til serien og som på mange måter ligger an til å bli seriens egentlige hovedperson. For, som en litt overtydelig fortellerstemme forklarer, det er ikke tilfeldig at tragedier og uforklarlige hendelser stadig inntreffer akkurat i denne byen. Her er det noe muffens på ferde.

Annonse:

Det kan ikke være noen tvil om at Stephen King er en av verdens beste krimforfattere. Alle bøkene han har skrevet har fått veldig gode omtaler. De blir såpass populære at folkene som lager TV gjerne vil lage en TV-serie av historiene. De siste årene har vi blant annet fått se 22.11.63, om drapet på USAs tidligere president John. F Kennedy. Det var forøvrig en serie jeg likte svært godt. Nå er det en strømme-tjeneste som har sikret seg denne nye serien fra HULU, nemlig HBO Nordic. Hvordan står den til andre serier basert på hans historier?

I motsetning til den ovennevnte serien er ´Castle Rock` ikke løst basert på en roman, men heller alle de ulike karakterene fra Kings mange romaner opp igjennom årene. Castle Rock er en serie som har mange kjente skuespillere som Sissy Spacek, Scott Glenn, Andre Holland og svenske Bill Skarsgård i rollene. Sistnevnte spiller en person som ikke vet helt hvem han er og har skumle hensikter. Det er en rollefigur som ligner litt på den han hadde i Stephen King-filmen IT. Serien har et litt uvant konsept der serieskaperne ikke har et manus å følge, men heller lager en serie som basert på karakterene fra Kings univers. Da sier det seg selv at det er vanskelig å få en slik serie til å fenge skikkelig.

Skuespillet er det beste med serien
Serieskaperne Sam Shaw og Dustin Thomason har gjort det vanskelig for seg selv. Særlig med tanke på at de bare har Kings verden å lene seg på. Dette er en veldig stor utfordring for de to herremennene. Hvis de ikke klarer å lage en spennende historie, blir dette raskt en serie som glemmes. Castle Rock starter ganske så spennende, med en mystisk mann som antakelig vis har hatt en voldelig oppvekst. Hans navn er Kid, og spilles av Bill Skarsgård (Den yngste i Skarsgård-familien). Han vet hverken hvem han er, eller hva han har gjort tidligere. Han får etterhvert hjelp fra advokaten Henry Deaver (Andre Holland), som vender tilbake til sitt barndomshjem, da en sak i hjembyen fanger hans interesse. Etterhvert som historien utvikler seg, skjer det noe med denne mystiske mannen.

Hovedhistorien mangler tyngde og egenart. Castle Rock er som skapt for fans av mørke serier, og som liker at et langsomt tempo. Derfor må man være tålmodig underveis. Alt forklares tregt, og det tar gjerne litt tid før serien blir skikkelig spennende. Er det noe undertegnede skulle ønske, er det at innholdet skulle være skummelt. Serien er litt for snill, med både jumpscares og andre skrekkeffekter, etter min smak. Men serien er veldig god på å skildre middelklassens tragedier med kreativ snert. Vi får også et glimt noe som kan minne om Fargo-god sans for underholdende perspektiver.

Castle Rock fenger i alle fall på skuespillerfronten. I tillegg til Skarsgård, Holland og Glenn, er Sissy Spacek sin rollefigur svært interessant å stifte bekjentskap med. Hun spiller en rolle som Henry Deavers fostermor. Det virker som også hun har hatt en voldelig oppvekst, med tanke på hvordan hun opptrer i denne serien. Alan Pangborn (Scott Glenn) er Ruths kjæreste, og tidligere politi i byen Maine. Dette er to rollefigurer som styrker serien, for det er alltid troverdig når de dukker opp på skjermen.

Har X-Files faktoren
Både fargepalett, visuell stil og den lett konspiratoriske oppbyggingen i Castle Rock har et gammelt drag av gammel X-Files over seg. Og det er ment som et komplement. Det er noe umiddelbart fengende over hvordan det overnaturlige presenteres. Vi får også se at storsamfunnet i serien enten avfeier som nonsens eller prøve å dekke over det. Det mystiske er ikke bare ukjent, det er også hemmelig. 
Her brukes opplagt utrygge kulisser som forlatte bygg, mørk skog, et snev av et dystert landskap og en frossen innsjø for å skape uhygge og intens spenning. Samtidig som små makabre overraskelser sørger for å gi nytt blod til situasjoner som publikum er vant med. Når det er sagt er ikke Castle Rock en serie for sarte sjeler. Den er blodig og til tider også svært ubehagelig å se på. Drap er fokus, og med det følger en del blod med. Rikdommen i rollegalleriet, stemning og mytologi gjør Castle Rock verdt å sjekke ut hvis du tåler å se blodet sprute. Det gjør dette til en kul serie i høstmørket, som særlig anbefales for King- fansen.

For å svare på spørsmålet i innledningen om Castle Rock kan måle seg opp mot andre King-serier, er svaret her ja. Serien har mye bra potensiale i seg, og tidvis er den også svært spennende. Rollegalleriet er det beste siden King-serie siden 22.11. 63.

Konklusjon
Til tross for noen svakheter er Castle Rock en King-serie som underholder bra. Settingen dog noe i overkant dyster, men det er slik King-historiene pleier å være. Jeg har ikke lest noen av hans romaner, men jeg har sett de fleste seriene som er lagt fra hans univers, og de har noe eget over seg. Skuespillet er troverdig, musikken er fengende, men historien er varierende. Jeg har sett sesongens 7 første episoder, og ut i fra det er jeg ganske fornøyd og spent på fortsettelsen. Dette er en serie litt uten om det vanlige.

Denne anmeldelsen er basert på seriens 7 første episoder.


Trailer eller filmklipp:

Diskusjon

27.08.2018 sier Tore Andre Øyås: Kommentar på Stian Spørck Karlsen sin omtale 'Castle Rock - Sesong 1: Et eldorado for King-fansen': Helt enig i at rollene og karakterene er det beste. Savner dog (faktisk) litt rundt spenning og grøss.

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(4,5 av 6 - 21 stemmer)

Kritikker i media

 • Castle Rock
 • Cinemablend.com
 • Paste Magazine
 • Dagbladet
 • IGN.com
 • Commonsensemedia.org
 • Slashfilm.com
 • New York Magazine (Vulture)
 • Vox
 • Newsday
 • Rollingstone.com
 • TVguide.com
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • USA Today
 • Filmtopp.se
 • TV Fanatic
 • slantmagazine.com

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.