Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Sharp Objects, amerikansk tv-serie fra 2018

Kriminal, Drama, Mysterie, Thriller Spilletid: 60 minutter

Sterkt og interessant med kvalitet i alle ledd

[Skrevet av: Torstein Ryen-Pettersen, Dato: 27.03.2019]

Jeg er nok ikke like seriefrelst som mange andre er blitt. Problemet er at jeg synes konseptet med serier ofte blir litt misbrukt, noe som gjør at vi ender opp med 8 sesonger av noe som burde ha stoppet på maks to sesonger. Heldigvis er «Sharp Objects» proppet full av sunn fornuft og runder av etter 8 gode episoder.

Annonse:

Når en ung jente blir funnet drept i hjembyen til den gravende journalisten Camille (Amy Adams), er det hun som oppdraget om å finne ut mer om hvordan saken påvirker byen hun vokste opp i. Fylt til randen med traumer og alkohol vender hun tilbake til den lille byen, bare for å finne ut at ting ikke har forandret seg stort siden hun forlot stedet og ikke så seg tilbake. Og vel tilbake finner hun at drapssaken har sine dype spor rundt omkring i byen, og at hun selv også får møte seg selv i døren i søken etter svar.

Om man ser på rollelisten hvor eminente skuespillere som Amy Adams og Patricia Clarkson har to av de mest sentrale rollene, så skjønner man at kvalitet er noe som verdsettes høyt hos serieskaperne bak «Sharp Objects». Bare det å bygge en miniserie rundt Amy Adams er gull verdt. For er det noe som står frem som seriens absolutt beste side, så er det at Amy Adams briljerer i hovedrollen. Ikke bare han går hun inn i rollen uten frykt, men hun mestrer rollen til fingerspissene og tar med seg en dybde i rollen som gjør at jeg elsker karakteren hennes – samt alle små detaljer som definerer henne. Men hun er ikke alene. Patricia Clarkson og Chris Messina gjør en fabelaktig god jobb, mens veteraner som Matt Craven også er et kvalitetstilskudd som hever totalinntrykket. Er Matt Craven med i en scene, vet man hva man får. Jeg kan nok rynke litt på nesen av et par av karakterene som virker i overkant skrudd til og spisset, men til denne serien fungerer det meget godt.

Når det gjelder tematikk så er «Sharp Objects» god på å forklare om traumatiske opplevelser som kan ha formet barndommen til hovedpersonen. Dette er bare med på å underbygge historien som i stor grad dreier seg om mysteriet som skal nøstes opp. Gjennom gravende journalistikk, tilfeldigheter, avsporinger i historien, tydelige små hint mot en mulig slutt og et omhyggelig karaktergalleri blir vi omstendelig geleidet fra et mysterium til en slutt som treffer knakende godt. Slutten er kanskje ikke totalt forløsende, på en måte som gjør at man føler at pusten blir frarøvet, men jeg synes oppbyggingen av historien og måten vi får små drypp som fører oss i retning av slutten gjøres på godt vis.

Noe som virkelig gjør serien godt er hvordan vi vet at slutten kommer, og vi til en viss grad vet hva den vil dreie seg om. Det finnes ikke så mye verre enn å se at en serie haler ut tiden, bare fordi publikum ønsker å se mer. Det er ofte et dårlig tegn, som ender med at piffen blir borte. I denne serien er planen tydelig og man kan se hvordan de jobber mot å komme til en avsluttende episode. Og jeg hyller idet ikke fordi det er på tide å runde av eller at serien gjør en dårlig jobb. Jeg mener bare at TV-serier har mye å lære når det gjelder å avslutte FØR det blir dårlig. 8 episoder er et perfekt format for å fortelle nettopp denne historien og utfallet gjør at kvaliteten er fantastisk. Litt av dynamikken faller omtrent midtveis – som et lite pusterom mellom slagene – og så dundrer den på i de siste to episodene hvor alt faller på plass. Helheten til serien føles gjennomtenkt og planlagt, og man ser en flott rød tråd som følges til punkt og prikke ved å ha samme regissør på alle episodene. Jean-Marc Vallée (mannen bak «Wild» og «Dallas Buyers Club») gjør en formidabelt god jobb og treffer godt allerede fra første episode.

I stor grad så hater jeg å binge en TV-serie da jeg synes at TV-serier gjør seg best slik som de er ment å være – i små porsjoner. Men dette er en av ytterst få serier jeg klarte å hive nedpå i løpet av et par dager. For meg er det et stort kvalitetstegn, samtidig som det beviser at en TV-serie helst bør komprimeres i stedet for å hale ut tiden med endeløse episoder i altfor mange sesonger. Ønsker du å se helstøpt krim med undertoner av mystikk, drama og dystre skjebner er «Sharp Objects» et must å få med seg. Dette er nær perfeksjon.
Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Wild - Lavmælt og vakker sjelsreise
- Dallas Buyers Club - Rått og sterkt tidsportrett

Diskusjon

Omtalespalte: DVD / Blu-Ray

DVD / Blu-Ray
Les flere spalteomtaler: DVD / Blu-Ray
Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(5 av 6 - 21 stemmer)

Kritikker i media

  • Sharp Objects
  • Chicago Sun-Times
  • Filmfront
  • Rollingstone.com
  • San Francisco Chronicle

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Home Box Office (HBO), Blumhouse Productions, Crazyrose, Fourth Born, Blumhouse Television, Tiny Pyro, eOne Television

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2019 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.