Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.

Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Shadow and Bone - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 2021

Action, Drama, Fantasi

Omtalespalte: TV-Serie / Sesong

Dette er en samling av anmeldelser av TV-Serier og sesonger av dem.
Les flere spalteomtaler: TV-Serie / Sesong

Shadow and Bone - Sesong 1: En storslått fantasy-serie

[Skrevet av: Stian Spørck Karlsen, Dato: 27.04.2021]

I 'Shadow and Bone' følger vi den foreldreløse kartmakeren Alina Starkov som har noen magiske og mystiske evner. Hun og vennen Mal Oretsev skal delta på en farlig ekspedisjon for å befri kongeriket Ravka som blir dominert av såkalte 'grishaer'. På reisen deres blir de jaktet på av farlige skapninger, samtidig som general Kirigan, som er selve hjernen bak kongeriket Ravka, kidnapper Alina. Han er nemlig ute etter kreftene hennes...

Det har vært mye rusk i maskineriet for Netflixs del når det kommer til severdige og gode fantasy-serier. Noe har vært kvalitet , som ´The Witcher´ er et prakteksempel på. Imens andre serier har vært middelmådig og hatt mye kvantitet. 'Cursed' og 'The Irregulars' havner begge under dette segmentet. Dette er serier som har manglet brodden og nerven som fantasyserier er kjent for å ha. Så hvor plasserer jeg deres nye satsing 'Shadow and Bone'? Jo, den serien havner midt imellom de nevnte seriene.

Legger lista høyt
Det hele er basert på Leigh Bardugos bøker, mens Eric Heisserer er seriens produsent. Shadow and Bone har lagt lista høyt for strømmetjenesten. Her flagrer det over av fine kostymer, litt romantikk, intriger, og ikke minst flust av action. Dette er ting som gjør fantasysjangeren spesiell. Historien vi blir introdusert for i 'Shadow and Bone' er på et helt annet kaliber enn det Netflix har servert oss tidligere. Historien har en spesiell nerve som ligger å lurer hele veien, selv om serien i enkelte partier halter litt. For som nevnt i innledningen, handler Shadow and Bone om kartmakeren (eller solpåkalleren), som hun blir introdusert for i serien, Alina Starkov ( nykommeren Jessie Mei Li), som plutselig får magiske og mektige krefter.

Kreftene er så mektige at verdenen vi befinner oss i kan endres. Kongeriket Ravka er blitt splittet i to. Begge kongerikene; Ravka og Skyggefolden, er visstnok skapt av seriens mystiske rollefigur General Kirigan ( Ben Barnes).

Alina og vennen Mal Oretsev ( Archie Renaux) skal delta på en farlig ekspedisjon for å redde kongerikene. På deres vei treffer de på skumle og farlige skapninger, som gjør alt for å stoppe dem. Samtidig er General Kirigan og hans hjelpere ute etter kreftene til Alina. Alina og Mal på sin side blir utsatt for farer de ikke så komme, og må samarbeide for å finne en måte å redde kongerikene på.

Vakker og stemningsfull musikk.
En av tingene som gjør fantasyserier unike, er den stemningsfulle og eventyraktige musikken som blir komponert. Det er intet unntak i Shadow and Bone. Her er musikken flott komponert av Joseph Trapanese. Et strykeorkester setter en fin stemning i serien, og du setter utrolig stor pris på musikken som strømmer mot deg. Den setter en ekstra fin dybde og stemning i serien, noe som gjør at historien får en fin overhaling. Det er vakre toner som virkelig gjør serien fortreffelig å overbære. Når serien velger å bli mer dramatisk i historiefortellingen, blir musikken også enda mer dramatisk og er bokstaveligtalt med på notene både musikalsk og som et produkt for fortellergrepet for å skape rett stemning.

Serien har noen skikkelig fine høydepunkter
Shadow and Bone er svært så fargerik, der alle de fine kostymene får komme til sin rett. Høydepunktene kommer på løpende bånd, der det narrativet får komme skikkelig frem. Netflix sin fantasyliste begynner å bli lengre nå, for Shadow and Bone er strømmetjenestens tredje store serie. Jeg tør påstå at serien er veldig høyt oppe på den lista, men må nok se seg slått av storserien 'The Witcher'.

Serien har dog sine mindre gode høydepunkter også. Innimellom lugger det litt i historiefortellingen, der historietrådene virker litt tafatt. Seriens første halvdel skuffer litt, da serien sliter med å engasjere meg nevneverdig. Manuset virker litt uferdig i starten. Det samme kan jeg si om noen av rollefigurene. Det er ikke alle som sitter like godt hele veien. Men når Shadow and Bone først treffer, ja da blir jeg engasjert med en gang. Serien er tidvis både storslått og mektig. Så selv om jeg sitter igjen med en bitteliten bitter smak i munnen, er det mye å like i Shadow and Bone.

Kjemien Jessie Mei Li og Archie Renaux har dem imellom er flott og fint å se på. General Kirigan som spilles av Narnia og Westworld-kjenning Ben Barnes glimter også til med flott skuespill. Det er med andre ord godt å se at Netflix fortsatt tør å satse på fantasysjangeren. Det er et ordtak som heter 'Aldri gi opp', og det har ikke Netflix gjort, heldigvis. En varm og god tommel opp for denne relativt dyre serieproduksjonen. Dette universet er det enda mer man kan utforske i, så her ser undertegnede for seg at Shadow and Bone kan bli en serie som kan leve lenge for strømmegiganten.

Shadow and Bone hadde premiere på Netflix fredag 23. april.
Denne anmeldelsen er basert på hele serien
(Foto/Copyright: Netflix)

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

«There's Something in the Barn»

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk