Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Obi-Wan Kenobi - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 2022

Action, Eventyr

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming

Obi-Wan Kenobi - Sesong 1: En skuffende første sesong om en av mine favorittkarakterer

[Skrevet av: Oliver Ødegård, Dato: 24.06.2022]

Serien er skrevet av Joby Harold, og regissert av Deborah Chow. Serien finner sted ti år etter «Star Wars Episode III: Revenge of the Sith». Handlingen starter på Tatooine der imperiet har fått snusen i at en Jedi befinner seg der. Dermed sender imperiet sine Inquisitorer. Blant dem er Reva (Moses Ingram) som er besatt av å finne Obi-Wan (Ewan McGregor).

Anmeldelsen fortsetter under annonsen.

Denne serien skuffet meg veldig. Jeg er en stor fan av Obi-Wan, og gledet meg veldig til å lære mer om hva han gikk igjennom etter «Revenge of the Sith», men etter å ha sett sesong 1, har jeg nesten ikke lært noe nytt om karakteren.

I en serie som heter «Obi-Wan Kenobi» forventer jeg at den faktisk handler om Obi-Wan, men det er visst for mye å be om. Han er med i serien hele tiden, men manusforfatterne er mer opptatt av Reva og en annen karakter. Denne karakteren blir konstant tatt til fange, og Obi-Wan må komme til unnsetning. Dette tar opp mye tid av serien, og dermed blir det lite tid igjen til å fokusere på Obi-Wan sine vansker, for vansker er noe som han egentlig burde ha mye av etter det han gikk igjennom i «Revenge of the Sith» og ikke minst «Star Wars: the Clone Wars». De gangene serien faktisk har fokus på Obi-Wan er den egentlig veldig bra, men over seks episoder er det altfor få slike scener.

Det blir mer og mer tydelig for hver episode, at manusforfatterne ikke har sett «Clone Wars», noe som ikke er greit når Obi-Wan var en ganske stor del av den serien. Det er så mye å hente derfra som de kunne bygd på. Vi ser han ha dårlig samvittighet over det som skjedde med Anakin av og til, men det hadde vært fint å se noe lignende med personene han hadde et sterkt bånd til i den serien.

Som mange andre, synes jeg at Ewan McGregor som Obi-Wan var en av de bedre delene med prequelfilmene, og det er fint å se han tilbake i denne serien. Han klarer godt å spille en Obi-Wan som har mistet alt håp; noe som er essensielt for denne serien. Dette er noe som redder serien en del for meg. Jeg liker også godt konseptet at Obi-Wan starter som en ødelagt mann som har mistet alt håp, og må få det håpet tilbake på et vis. Dette er noe episode 1, 5 og 6 får frem meget bra. Det er definitivt disse episodene som er best i denne sesongen. Dette gjelder spesielt for sesongfinalen. Den var så godt som perfekt, men veien dit var meget klumsete etter min mening.

De resterende episodene er for det meste unødvendig fyll som man kunne strøket ut av manuset. Det er viktige scener i de episodene, men det kunne ha blitt omskrevet slik at serien la mer vekt på Obi-Wan. Denne historien tror jeg ville fungert bedre som en film, for da kunne man ha kuttet ut mye av fyllet.

Skuespillerarbeidet til resten av karakterene er litt ujevnt. Moses Ingram som Reva var ikke bra. I de scenene hun prøver å virke truende, høres det mer ut som sutring. Det kan godt hende at dette er regissøren sin feil, for hun er helt grei i andre scener. Det var også veldig forutsigbart hva bakgrunnen hennes var, og hvor karakteren skulle ende opp. Jeg synes egentlig at inquisitorene ikke burde ha vært med i serien, siden det hadde vært mer enn nok med Vader som antagonist.

Kameraarbeidet er nokså greit i serien, men CG effektene derimot er helt forferdelige. Regien er også ganske dårlig til tider. Mange av actionscenene føles treige og ulogiske. Stagingen av scener føles ut som er gjort på en meget klumsete måte, som gjør ting veldig kleint å se på til tider. Måten mange av skuespillerne leverer replikker på er veldig merkelige, og dette er skuespillere jeg vet har vært flinke i andre ting. Det hjelper ikke at en del av dialogen ikke er skrevet på en overbevisende måte.

Darth Vader har serieskaperne klart å gjennomføre nesten helt perfekt. De får virkelig til å få frem at Anakin og Vader er samme person. Dette er en følelse jeg sjeldent har fått før. De gangene Obi-Wan og Vader møtes i serien er håndtert bra. Hayden Christensen som spilte Anakin Skywalker i prequelfilmene er tilbake som den fysiske delen av Darth Vader, og han selger virkelig kroppsspråket og kampstilen til Vader. James Earl Jones har stemmen til Vader, og er som vanlig helt fantastisk.

John Williams har komponert hovedmelodien til serien, og den var helt OK. Resten av musikken er komponert av Natalie Holt som også komponerte musikken til «Loki». Hun gjorde en meget god jobb på den serien, men i «Obi-Wan Kenobi» var musikken underveldende. Det er ingen melodier jeg husker bortsett fra én som var helt latterlig dårlig, og det var når Reva er på vei til Inquisitorenes hovedkvarter. Det hørtes ut som om den prøvde å være «The Imperial March», men fikk det ikke helt til.

Alt i alt er jeg veldig skuffet over serien. Dette er en serie jeg ønsker å elske, men dessverre fungerer den ikke på en del nivåer. Til tross for en del gode ting, og en helt fantastisk finale, er det mye å forbedre. Dialogen trenger et stort løft, plotet kunne vært mer fokusert på Obi-Wan og Vader og regien burde vært mindre klumsete. Obi-Wan som karakter er veldig bra, og McGregor gjør en god jobb. Det samme gjelder for Vader. Det er dette som gjør at serien ikke faller 100% fra hverandre for meg. Hadde serien kun fokusert på disse to, tror jeg det kunne blitt veldig bra, og jeg håper det skjer i sesong 2.

Terningkast: 3
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Star Wars: Andor - Andor - Sesong 1: Blodseriøs og dyster Star Wars-serie
- The Book of Boba Fett - The Book of Boba Fett - Sesong 1
- Star Wars - Episode IX: The Rise of Skywalker - Skuffende siste innslag i Skywalker-sagaen
- The Mandalorian - The Mandalorian - Sesong 1: En fantastisk Star Wars-serie
- Solo: A Star Wars Story - Pen og detaljrik forhistorie om Han Solo
- Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi - Heidundrende underholdende generasjonsskifte!
- Rogue One: A Star Wars Story - Svært underholdende og Star Wars-tro!
- Star Wars: Episode VII - The Force Awakens - Kvalitetsspekket og imponerende underholdende kraftoppvåkning
- Star Wars: The Clone Wars - En dårlig start på en fantastisk serie
- Star Wars - Episode 3 - Sithene tar hevn - Klisjemessig, men med kul bakgrunnshistorie
- Star Wars - Episode 2 - Klonene Angriper - Bedre og mer severdig enn sin forgjenger
- Star Wars - Episode 1 - Den Skjulte Trussel - George Lucas, hva skjedde?
- Star Wars - Episode 6 - Jedi-Ridderen Vender Tilbake - Den gode gamle Star Wars-finalen
- Star Wars - Episode 5 - Imperiet slår tilbake - Oppvisning i effektmakeri, underholdning og filmkunst
- Star Wars - Episode 4 - Stjernekrigen - Eventyrlig sci-fi på sitt beste

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Obi-Wan Kenobi - Sesong 1

Diskusjon

Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(4,3 av 6 - 21 stemmer)

Kritikker i media

 • Star Wars: Obi-Wan Kenobi
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Videomagasinet.no
 • BBC
 • Filmtopp.se
 • Gamereactor.dk
 • Verdens Gang
 • NRK P3 - Filmpolitiet
 • Filmfront
 • Svd.se
 • Vielskerserier.dk
 • Barnevakten.no
 • The Guardian
 • P1 Kulturnytt (Sverige)

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«Den første julen i Skomakergata»

 

«There's Something in the Barn»

 

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk