Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Formula 1: Drive to Survive - Sesong 1, amerikansk tv-serie fra 2019

Dokumentar

Omtalespalte: Streaming

Filmfront forsøker å gi deg overblikk i det enorme streaming-tilbudet. Filmfront anmelder stort og smått av det som kommer av filmer og TV-serier på streaming.
Les flere spalteomtaler: Streaming

Formula 1: Drive to Survive - Sesong 1 til 4

[Skrevet av: Stian Spørck Karlsen, Dato: 24.07.2022]

Racingsport har alltid hatt en høy status i verden, og da særlig Formel 1. Dette er kanskje den farligste bilsporten som eksisterer. Alle har sikkert hørt navnene: Lewis Hamilton, Charles Lecrerc og Max Verstappen. Det er de tre største stjernene innen sporten. Netflix har produsert en dokumentarserie om nettopp Formel 1, og det har sannelig sørget for at F1-interessen her i Norge har tatt seg betydelig opp. Nå er F1 noe alle vet hva er, uansett interesse eller ei.

Serien tar for seg alt som skjer i F1 verdenen. Det er alt fra strategi i løp, treninger og drama i kulissene. Undertegnede har aldri hatt interesse for F1, før jeg så TV-serien. Etter det, har jeg blitt megainteressert. Det er interessant å se hvordan denne sporten har utviklet seg gjennom årenes løp. Bilene og banene er blitt mye raskere, førerne mye bedre, og flere verdensdeler huser Grand Prix-løp.

Det er fascinerende å se hvilke team som legger opp den beste taktikken under hvert løp. Hver løpshelg består i 3 treninger på rundt 1 time hver, der førerne får testet banene de skal kjøre, samtidig som de avgjør hvem som får raskeste rundetidene. Det er her litt av strategien og planen blir lagt. Kanskje må enkelte deler på bilene byttes ut, for å få bilen til å gå enda litt raskere.

Etter treningene, er det kvalifisering. Der får vi vite hvem av førerne som får best startspor (Pole Position). Der er det om å gjøre å være raskest når tiden har gått ut. Den raskeste føreren etter endt kvalifisering, får starte helt fremst i hovedløpet. Det er totalt 20 biler som deltar i hvert løp. Blant bilene og teamene som er med kan jeg nevne Mercedes som har førene Lewis Hamilton og George Russell. Red Bull Racing som har Max Verstappen og Sergio Perez som de fremste førerne, Samt Ferrari med førerne Charles Lecrerc og Carlos Sainz. Så langt denne sesongen er det Ferrari med Charles Lecrerc og Red Bull Racing med Verstappen som har gjort det best. Verstappen leder sammenlagt foran Lecrerc.

Å se på et Grand Prix-løp er som å se på en actionfilm, fordi farten er enormt høy (rundt 300km/t). Man kan forvente at det blir krasj, eller andre dramatiske ting under løp. Bilene som er veldig forandret i år kontra i fjor. Der bilene kan ligge mye nærmere hverandre. Bilene er for eksempel designet for større hastigheter enn tidligere. Hvem får den beste starten da lysene slukkes, og løpet er i gang. Teamtalk via førernes radio, er stadig noe som vi seere får høre. Og her må jeg si rosinen i pølsa ligger. Det kan være morsomt å høre samtaler førerne har med laglederne og mekanikerne underveis. Det er starten som er mest kritisk i et F1-løp, da 20 biler skal starte samtidig. Her kan det ofte ende med utkjøringer og krasjer.Forbikjøringer i lø
pene, kan være underholdene å følge med på. Serien gir oss seere også et dypdykk ned i hvert team, der vi får intervjuer med de aktuelle førerne, samt høre hva teamsjefene har å fortelle. "Drive to Survive" tar for seg hver sesong. Sesongoppkjøringer, oppgraderinger på bilene, og hva førerne har gjort for å bli klar til en ny sesong. Vi får også bli med hjem til noen av teamene for å se hvordan livet hjemmet er.

Hver nye sesong tar for seg det som skjedde sesongen i forveien. "Formula 1: Drive to Survive" er en av Netflix mest sette serier uansett sjanger. Det som gjør serien bra, er at den viser oss hva slags sport dette er, og hva som gjør den populær. Serien dykker ned og går i dybden på hva det kreves for å kjøre en Formel 1-bil. Hver sesong gir oss et innblikk i nye førere, nytt design på bilene, og hvilke nye oppgraderinger teamene har gjort. Den viktigste jobben i F1 er det uten tvil mekanikerne som har. Det er på mange måter de som er hovedingrediensen i hvordan utfallet til hver løper blir.

Hvilke dekk velger de å starte løpene med? Hvordan blir dekkstrategien underveis? Og hva synes førerne om bilen? Hver fører kan utføre såkalte `Pitstops`, der de kan bytte dekk, og eventuelle andre ting bilen trenger å bytte ut for eksempel etter en krasj. Det er fascinerende å se når mekanikerne til hvert team bytter dekk. 4 personer står bak dekkskift, og det bruker de mellom 2-3 sekunder på. Tenk på dèt. Det går mye raskere enn når man skal hente et glass vann på kjøkkenet.

Det teamet som har best strategi underveis i hovedløpene er de som stort sett vinner, eller kommer på pallen. Men selvfølgelig er det viktig å ha den beste føreren også, men så lenge bilen er rask, og mekanikerne har gjort en god jobb med bilen, er det store muligheter til å gjøre det bra uansett. Denne sesongen er det 22 løp som skal kjøres, og en verdensmester i F1 skal kåres. Finaleløpet går i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.

Konklusjon
Formula 1: Drive to Survive er en særdeles vellykket dokumentarserie om Formel 1. Alt det som gjør bilsporten så interessant, er elementer som serien dokumenterer på svært godt vis. Serien er produsert av Oscar- vinner James Gay- Rees og Paul Martin. At førstnevnte er en tidligere Oscar-vinner huser serien og Netflix godt av. Har du en interesse av bilsport og ønsker ett større innblikk i Formel 1, er Drive to Survive så absolutt en serie du bør ha på lista. Men du er herved advart! Ser du serien, kommer du garantert til å se F1, sann mine ord!

Formula 1: Drive to Survive er tilgjengelig på Netflix.

(Foto/Copyright: Netflix)


Diskusjon

Les mer om tv-serien
Gjennomsnittskarakter:
(4,7 av 6 - 25 stemmer)

Kritikker i media

 • Formula 1: Drive to Survive
 • Cinemagavia.es
 • Filmfront
 • Filmtopp.se
 • Thereviewgeek.com
 • Commonsensemedia.org
 • TVdags.se
 • Formula 1: Drive to Survive - Sesong 2
 • The Arts Desk
 • Thereviewgeek.com
 • Formula 1: Drive to Survive - Sesong 3
 • The Arts Desk
 • Aftenposten
 • Readysteadycut.com
 • Thereviewgeek.com
 • Formula 1: Drive to Survive - Sesong 4
 • Ft.com
 • Radio Times
 • Formula 1: Drive to Survive - Sesong 5
 • NRK P3 - Filmpolitiet

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk