I den lille, særegne byen Kardemomme, bor folk og fe stort sett i fred og fordragelighet. Men det er noen som lager uro i byen, nemlig de tre røverne Kasper, Jesper og Jonatan. Politimester Bastian er dog ikke den kjappeste og mest effektive konstabelen, og dermed blir det opp til den litt mer effektive Tante Sofie å få has på røverne. Etter hvert får hun også med seg andre blant innbyggerne.
Regissør Rasmus A. Sivertsen og Qvisten Animasjon er for lengst blitt de norske kongene av animasjon. Fra før av har blant andre Flåklypa og Hakkebakkeskogen blitt filmatisert, og denne gang er det Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme by som står for tur.
Thorbjørn Egner var opprinnelig utdannet tegner og illustratør, men begynte etter hvert også å skrive for barn. Etter mye reising og inspirasjoner blant annet fra sydlige strøk som Marokko og Atlanter- og Middelhavskysten, skildret Egner i 1955 et lite fortettet bysamfunn han kalte for Kardemomme by. Her levde alle side om side, i full fordragelighet. Det vil si… bortsett fra trekløveret i røverne altså, som forstyrret idyllen.
Med mer eller mindre klassiske pedagogiske og etiskmoralske historielinjer, skildres svært så ulike karakterer, og hvordan de igjennom samarbeid og godvilje får ting til å fungere. Karakterene er slående og særegne! Som den snusfornuftige og strenge tante Sofie. Den i overkant noe naivt godtroende politimester Bastian. Den smått mystiske og sjarmerende Tobias i tårnet. En snakkende kamel og en papegøye. Og ikke minst - de tre slaskete røverne.
Man kan selvsagt stille spørsmål ved og kritisere historiens overhengende naivitet og tro på at det gode seirer til slutt, noe det jo ofte ikke gjør i virkeligheten. Samtidig er dette klassiske og helt vanlige grep og elementer innen kultur rettet mot barn. Men det er også mye for oss voksne her. Måten røverne tas imot på og behandles i fengselet til Bastian, kan av oss voksne sees på som et morsomt “spark” mot det norske fengselsvesenets rykte som ikke akkurat voldsomt strengt og hardt. I fengselet får nemlig røverne både kost og losji, noe som egentlig bare er en vinn-vinn situasjon for dem.
Egners historie, karakterer, visjoner, over- og undertoner, oppleves fremdeles som både høyaktuell og tatt svært godt på kornet. Undertegnede hadde glemt mange av de kjente og kjære sangene, men husket dem selvsagt umiddelbart da de kom underveis i filmen. Og nettopp sangene, svært så fengende og velskrevet catchy som de er, binder historien utmerket sammen. At Kardemomme by slik faktisk også er en musikal, var litt vanskelig å huske, men det er den altså.
Rasmussen og cos filmatiske overføring av historien er både supersjarmerende og pen. Den lille men karakteristiske ørkenbyen speiler i stor grad Egners egne tegninger, og det eksotiske er slik hele tiden med på å prege historien og filmen. Det er dessuten befriende deilig å møte på friske, unorske og nærmest smått psykedeliske innslag som den snakkende kamelen, den syngende papegøyen, og løven til røverne.
Det er noe unorsk over dette, samtidig som etikk, moral og mange av karakterenes fremtoning oser “norskhet” i all sin naivitet og hjertegodhet. Det er kombinasjonen av alt dette som skaper kruttet, og gjør at Kardemomme by virkelig skiller seg ut innen både norsk barnelitteratur og nå også som film.
Historien om denne lille byen er rett og slett litt mer vill og gal enn mye annet traust og traurig innen trygg, pedagogisk barnekultur. Prikken over i’en er altså sangene som ikke bare er fengende, men også et flott bindeledd som er med på at vi husker historien, filmen og mye av de moralske linjene, også i ettertid.
Slik er Kardemomme by med på å gå utover sin visjon om bare å underholde, men også sette avtrykk i små oppvoksende hjerner. Dette er deilig fargerik etisk-moralsk barneunderholdning som holder seg meget godt. Denne byen er et Norge i miniatyr - med klare kontraster, tydelige karakterer og hendelser, og hvor gode menneskelige egenskaper seirer til slutt. Og, kanskje best av alt - Kardemomme-loven står seg enda. Den er like enkel, som den er genial!
(Foto/Copyright: Qvisten Animation/Nordisk Film Distribusjon)