Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Black Adam, amerikansk film fra 2022

Action, Fantasi, Superhelt-film Spilletid: 124 minutter

Trailere

Black Adam - Trailer 2 09.09.2022

Omtalespalte: Superheltfilm

Her finner du omtaler av superheltfilmer.
Les flere spalteomtaler: Superheltfilm

The Rock som DC-antihelt

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 08.01.2023]

Vi skal til det gamle riket Kahndaq. Det er gått flere tusen år siden en mektig krone som ble smidd forsvant. Og når kronen igjen blir forsøkt tatt dukker en gammel kar med superkrefter opp ved navn Teth Adam. Han utgjør en trussel mot superheltene i Justice Society og de prøver å stoppe ham. Det blir litt av noen superkamper, men det er også noe annet som skjer i kulissene i det kvinnen Adrianna og hennes sønn Amon kommer tett på Teth Adam. Det er slaget om kronen av eternium, som kan være en potensiell risiko for farlige demoniske krefter…

Annonse:

Dette er tegneserieselskapet DC (hovedkonkurrenten til Marvel) sin nyeste superheltfilm. Og denne filmen føles som nok en superheltfilm som prøver å ta opp kampen mot Marvels store dominans. Og hva er vel da mer passende enn å leie inn klodens best betalte skuespiller til å spille hovedrollen? Og om de lykkes med det valget skal du snart få høre gjennom anmeldelsen.

Filmen begynner på ganske eventyrlig vis, på neste sammen fealing som Mumienfilmene fra slutten av 1990-tallet. Men etter den litt kule starten, flytter handlingen seg over i nåtid. Der er ikke mystikken og eventyrfølelsen den samme. Etter det bygges det opp mot hvem Black Adam er. Men selve introduksjonen av Black Adam er ikke kul nok til å følge opp. Føler ikke disse actionsekvensene rundt Adam sitter helt som de burde.

Rollefigurene overbeviser ikke i seg selv de heller. Selv, The Rock, feiler litt han også i filmen. Ikke det at The Rock er noen stor skuespiller fra før av, men han har ofte litt karisma å komme med. Jeg klarer ikke helt å bry meg helt om rollefigurene, de bare er der liksom. Det er en del humor i filmen, men det er ikke alt som treffer like bra. En del av humoren er litt krampaktig som da en mann synger høyt med ikke særlig bra røst ‘Baby, Come Back’ i bilen sin før en mann blir skadet.

Filmen er også overlesset med visuelle effekter og de er bra kule, men får ikke filmen til å lyse likevel. Det fordi manuset og historien er ganske svak og det er lite å gripe fatt i for oss som ser på. Det er riktignok noen kule filmreferanser i filmen, som at de ser på The Good, The Bad and The Ugly med Eastwood på skjermen, men det hjelper lite i den store sammenhengen. Det er dog masser av action i filmen og om du liker tanketomme filmer med effekter, er dette en film som gir deg mye å følge med på.

Regien er ved Jaume Collet-Serra, best kjent for å ha laget Orphan fra 2009 og en rekke midt på cirka treet thrillere med Liam Neeson. Han laget også Disney-filmen Jungle Cruise med The Rock i 2021. Med andre ord har Collet-Serra vurdert som passende til å få kontrollen over Black Adam. Og regien på Black Adam gjør han ganske greit med tanke på at filmen ser proff og helhetlig ut i det visuelle inntrykket. Det vil si at filmen ser ganske kul ut til tider, men samtidig føles den også ganske hul i totalopplevelsen.

Konklusjon
Filmen er ikke allverdens, men har sine stunder der den er stilig å se på i enkelte scener, men dette mangler litt brodd og den komponenten som gjør at vi skal bry oss om filmen. På forhånd promoterte The Rock filmen i det store og det brede og han sa at dette var hans drømmerolle, men jeg ser ikke mye storhet i filmen, annet enn at det ser ut som om det er brukt mye penger på filmen. Det er ingenting i filmen, utover starten, som interesserer meg og holder meg investert i universet og filmen.

Likevel er dette ikke helt ille og filmen leverer en okei actionopplevelse som gjør dette severdig, men ikke så mye mer. Jeg er også ganske skuffet over The Rocks rolle i filmen, som blir ganske lite humørfylt og traust, og Black Adam-figuren passer ikke helt inn som hovedrollefigur. Ikke er de andre superheltene i filmen noe å trakte etter de heller.

Med andre ord er dette en liten skuffelse. Særlig med tanke på at jeg ønsker at DC en gang igjen skal få sin plass i solen igjen. Så gjenstår det å se om Black Adam får en rolle i kommende DC-filmer, men det spørs etter Black Adam ikke klarte å overbervise hverken folket eller kritikerne nevenverdig. Jeg gir filmen 3+ fordi den har masser av action og enkelte visuelle popcornferdigheter.

Terningkast: 3+

Se om film er på streaming:

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Jungle Cruise - The Rock i en eventyrfilm i Disneyånd
- The Commuter - Neeson i småsnedig togthriller
- The Shallows - Hai-skrekk som heldigvis ikke går helt på grunna
- Run All Night - Rekordkald Neeson i brutal og visuell thriller
- Non-Stop - Spennende 'who dunnit' på flyet
- Ukjent ID - Liam Neeson i en thriller som lover mer enn den kan holde
- House of Wax - Velkommen til vokskabinettet utenfor sivilisasjonen...

Diskusjon

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES