Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Deerskin, fransk film fra 2019

Komedie Spilletid: 77 minutter

Omtalespalte: Utenfor Hollywood

Dette er en omtalespalte der vi trekker frem gode filmer fra filmskapere utenfor Hollwood.
Les flere spalteomtaler: Utenfor Hollywood

Hjort er gjort og jakke er jakke…

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 20.02.2023]

Vi følger 44 år gamle Georges. Han kjøper en hjorteskinnsjakke med frynser for 7500 euro fra en eldre mann fra landsbygda. Selgeren gir ham med på kjøpet et digitalt videokamera. Etter å ha kjøpt jakken sjekker Georges inn på et hotell i en landsby nær fjellet. I byen presenterer Georges seg som filmskaper og en ung kvinne, ved navn Denise, interesserer seg for å hjelpe ham med filmen. Like etter merker Georges at hans separerte kone har fryst hans bankkonto og like etter begynner jakken å snakke til ham. Dette er bare starten på historien om jakken, Georges og filmen hans…

Annonse:

Hovedpersonen går kledd som en cowboy fra westernfilmer og han har kjøpt seg en hjorteskinnsjakke som han får mye problemer med bokstavelig talt. Jakken snakker til hovedpersonen. Det gjør at hovedpersonen ber alle ta av seg jakken og legge dem i bagasjerommet. Det kommer dog til å ta sin tid å utslette alle jakker i verden, men det er det han prøver på.

Regien er ved Quentin Dupieux som gav oss den merkelige filmen Rubber i 2010 om et bildekk som terroriserer alt og alle den kommer over. Med andre ord kan man skjønne at Dupieux prøver å skape nok en merkelig film denne gangen, men nå om en jakke som driver hovedpersonen til vanvidd. Det er dog noen merkelige handlingscener mellom slagene som da det kastes steiner på en liten gutt. Og slikt rariteter er det flere av i filmen.

Det filmatiske er dog ganske greit i Deerskin. Fargene er ganske blasse og jordfargede som passer godt sammen med jakken i front for filmen. Musikken er litt horror-spenningsfremmende med en lyd som gjentas mye i filmen for å gi oss inntrykk at noe er på ferde. Denne lyden gir mye tilbake til stemningen i filmen og noe du husker lenge etter du så filmen, men denne lyden i seg selv blir ikke nok for at jeg skal omfavne filmen skikkelig.

Dette er jo forsøk på en sort komedie. Filmen er meget merkelig og har et sykt psykiatrisk preg over seg. Man begynner virkelig å lure på hovedpersonen om han er helt med i denne verden, eller om filmen mener alvor med denne absurde handlingen rundt jakken og mannen i front. Men det fremstår ganske raskt at dette er en film noe utenom det vanlige og det er vel kanskje ikke så nøye å diskutere troverdigheten i denne filmen på noe vis, fordi filmen er så langt ute når det gjelder handlingen.

Konklusjon
Det er et veldig artig premiss å lage film om, men filmen blir aldri helt så gjennomført alternativ som jeg ønsker at den skal være. Humoren er mørk og merkelig. Personlig ble jeg ikke helt bergtatt av det filmen gir meg.

Det blir for alternativt og sært til å gripe fatt i meg. Dette er en liten rar og merkelig film. Den er meget rolig og avbalansert og ingenting voldsomme ting skjer, med unntak av at gutten får en stein i hodet. Det hele ender ganske plutselig, uforutsett og litt småkomisk, uten å avsløre hvordan slutten utspiller seg.

Dette var en meget merkelig filmlek jeg sjelden har sett maken til, men likevel ble jeg ikke helt med på notene. Synes nok filmen til og med ble litt sær for sitt eget beste, og det trodde jeg ikke selv at jeg kunne si om en film. Filmen er sær på mange vis og jeg føler konseptet er kult, men at dette bare dras ut i det uendelige.

Terningkast: 4-

Se om film er på streaming:

Diskusjon

Språk:

Fransk

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES