Vi skal til et fremtidssamfunn der folket blir kuet og bøker blir sett på som den største synd. Derfor må alle bøker utslettes. Vi følger Guy Montag som jobber som tjenestemann for staten. Han tropper opp og gjør sin tjeneste for å stoppe problemer i samfunnet. Det vil si å ta knekken på mange bøker og kue folket. En dag møter han på en ung kvinne på banen. De kommer i snakk og det setter i gang en prosess i Guy. Han står foran en forfremmelse som tjenestemann, men så spørs det om den unge kvinnen har sett noe annet i ham…
Du får en typisk fremtid sett fra 1960-tallet, og den er ganske kult utformet. Det inkorporerer fremtidsbrannbilen som er meget naken og minimalistisk. Det samme er uniformene til tjenestemennene. Folk kommer seg rundt på togbaner i luften. Du får presentert TV-program som involverer seeren i programmet. Det er ikke mye dialog i filmen og i partier er det lengre klipp og montasjer med bare ting som skjer som setter oss inn i fremtidssamfunnet vi er en del av. Som i det noen brannmenn skal ut av brannsatsjonen og ut på en utrykning og brenner bøker i blokken de besøker.
Filmen bygger på en roman med samme navn som filmen fra 1953, av den amerikanske forfatteren Ray Bradbury. Handlingen beskriver et dystopisk fremtidssamfunn der mye har gått galt. Staten sier at bøker gjør folk ulykkelige. Staten prøver å gjøre det ‘rette’ for folket og derfor må bøkene fjernes. Med andre ord er staten heftig inne på å kontrollere folk og hva de skal mene og gjøre. Staten vet best! Folket skal kontrolleres til ‘lykke’. Men er folket best tjent med å være ‘bundet’ i et system som gir dem lite frihet?
Det hele er regissert av François Truffaut, som er en mesterregissør som står bak store verk som ‘De 400 Slagene’, ‘To menn og en kvinne’ og ‘Day for Night’. Truffaut lagde kunstneriske filmer av mange slag og ‘Fahrenheit 451’ er nok den som ligger nærmest å være en blockbuster av noe slag i hans filmografi. Filmen er bra fargerik. Fotoet er utformet med masse nærbilder og e mengde kameravinkler og mye klipp mellom dem. Men filmen klarer å skape store illusjoner, selv om noen småting mot slutten føles som litt for billige kunstinnslag for å spe på underholdningen.
Som sci-fi-entusiast, var denne filmen ganske interessant med mye kult tankegods. Fremtiden kan være skremmende og dette beskriver en fremtid der mye har gått ‘galt’. Filmen åpner friskt med antenner som zoomes inn på med forskjellig fargebakgrunn i det de som har laget filmen presenteres. Man merker at dette har ganske mye 1960-tallspreg over seg. Musikken i filmen er meget dramatisk og gjør at dette føles som mer spennende. Dette er en film i samme åndedrag som andre kjente sci-fi-filmer som 1984 og Logan’s Run. Som de nevnte beskriver også denne filmen et fremtidssamfunn der mye har gått i gal retning og at folk kontrolleres og overvåkes.
Konklusjon
Alt i alt er dette ganske greit utført. Jeg synes ikke filmen er så spennende i starten, men den skrues en del til mot slutten der den er mer thriller. Filmen har en del driv og ting utvikler seg til å bli mer og mer betent for hovedpersonen som er en del av det råtne systemet og litt etter litt begynner å tvile på at det han gjør er riktig. Det blir mange lange brennesekvenser av bøker, fordi det brennes mye i filmen. Filmen blir mer og mer sci-fi-aktig også og filmen løftes mange hakk. Hadde det ikke vært for den noe mer trauste starten, så kunne dette vært en mye større klassiker, som nok hadde vært viktigere i dag, enn det noe mer glemte stempelet filmen innehar.
Terningkast: 4+
Anglo Enterprises, Vineyard Film Ltd.