Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Alt for Norge, norsk dokumentar fra 2022

Dokumentar, Sport Spilletid: 114 minutter

Omtalespalte: DVD / Blu-Ray

DVD / Blu-Ray
Les flere spalteomtaler: DVD / Blu-Ray

Historien om fotball-Norges største triumf og treneren som stod bak

[Skrevet av: Torstein Ryen-Pettersen, Dato: 13.03.2023]

Det å vokse opp som fotballfan på slutten av 80-tallet og gjennom hele 90-tallet var en reise å være med på. Jeg husker ikke hvor jeg var når det gjelder noen av Norges idrettsbragder i denne tidsperioden foruten kampen Norge spilte mot Brasil i fotball VM i 1998. Det var en så stor triumf for hele Norge at jeg husker alt, men mest av følelsen. Var vi best i verden? Var vi det?? Kanskje ikke best i verden, men å slå Brasil er fortsatt enormt for lille Norge. Dette er historien om omstendighetene før, og under perioden med Drillo som landslagssjef.

Annonse:

Vi var langt nede. Det gikk dårlig. Norges Herrelandslag i fotball hadde det svært tungt da Egil Roger Olsen fra Fredrikstad ble ansatt som midlertidig trener frem til de fant en annen. Men så skjedde det noe. Resultatene begynte å bli positive, selvtilliten i spillergruppa var på plass og det viste seg at den akademiske tallknuseren som fikk klengenavnet «Drillo» skulle vise seg å få en skikkelig oppsving med Norge. Og når fotball VM i USA i 1994 er et faktum så kan vel ingenting toppe dette?

Nå som jeg er blitt godt voksen og har en sønn som er fotballinteressert, har jeg vært svært ivrig etter å se denne dokumentaren sammen med ham. Det er faktisk ikke alle som er født på denne siden av år 2000 som skjønner hvor gode resultater og hvor store bragder som Norges herrelandslag i fotball klarte å oppnå på den andre siden av år 2000, så det å nå ha en skikkelig dokumentar som tar for seg denne reisen (som det jo var for en fotballinteressert nordmann på den tiden) føles så godt. Nå kan man endelig sette på et vaskeekte bevis på hvordan det hele startet og hvordan det kuliminerte i fotball VM i 1998 mot Brasil. Og for en reise det var.

Jeg husker fortsatt godt flere av kampene, spillerne og hvilke lag de vant mot. Jeg husker stemningen og følelsen i kroppen da jeg satt meg ned foran TVen for å se Norge spille kamper i fotball VM. I fotball VM!!! De hadde ikke kvalifisert seg til et mesterskap på altfor lang tid og jeg er en forkjemper for den type fotball som gjør seg fortjent til å spille i mesterskap og jeg har sett i etterkant av 90-tallet at Norge stort sett kan sies å være fornøyd med å ikke delta i mesterskap, da de rett og slett ikke har spilt bra nok. Og når det ikke spiller bra nok så håper jeg faktisk at de ikke deltar i et mesterskap. Jeg har null interesse av å se dørgende kjedelig fotball. Når det er sagt så var det ikke akkurat festfotball som Norge spilte på den tiden hvor Drillo var sjefen heller, men det var nok spillertyper der til at jeg likte å se på, og Drillo fikk jo sin fotball til å fungere.

«Alt for Norge» er ikke bare en retrospektiv kikk på Norges storhetstid som fotballnasjon på herresiden, men det er også et portrett av landslagssjefen Egil Roger «Drillo» Olsen som tok Norge med storm og som – i all sin karakter – ble et symbol på alle de gode resultatene. I størst grad ser denne filmen på ham med store øyne og tilnærmet ærefrykt, men vi får også se ham (i en liten dose) når motgangen begynner og journalistene står som gribber over en mann som er skutt av hesten sin midt i en ørken. Det er umulig å ikke føle litt med ham, samtidig som det sikkert finnes de som også får heltebildet sitt ødelagt av at noen er mennesker og reagerer når noen fyller på negativitet i en periode som det slettes ikke trengs.

For meg er dette en film som uansett hyller herrelandslaget og de prestasjonene de stod for på 90-tallet. Ser man på hvor Norge er som fotballnasjon i dag så er det nesten surrealistisk å se en film som dette hvor Norge var i toppsjiktet i verden. Jeg ser også på dette som en hyllest til en mann som gikk mot strømmen og fikk det til på en litt mer analytisk metode enn man var vant til. Avslutningsvis vil jeg si at jeg tror at Drillo hadde vært god i Football Manager enten som spillende fotballentusiast eller som utvikler. Det er liten tvil om fotballsansen og teften for å se muligheter gjennom tall og analyse, så Drillo skal ha all mulig respekt for jobben han fikk til der. Og som film burde denne filmen være obligatorisk på historietimen i grunnskolen. For historie er det faktisk. Terningkast fem.

Se om dokumentar er på streaming:

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Magisk og nostalgisk portrett av ‘Drillos’

Språk:

Norsk

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES