Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES

Filmfront.no bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi en bedre brukeropplevelse. Se link over for hva informasjonskapsler brukes til.
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast

Anmeldelse av Sherlock Jr. (Sherlock, Jr.), amerikansk film fra 1924

Komedie, Familie, Romantikk, Stumfilm Spilletid: 44 minutter

Omtalespalte: Klassiker

I denne spalten trekker vi frem klassike filmer innenfor filmens verden. Det er ikke så nøye hvor gammel filmene er så lenge man tenker på dem som en klassikerfilm. Filmfront ønsker å trekke frem små og store filmklassikere fra skuffene og hyllene hjemme for å anmelde dem.
Les flere spalteomtaler: Klassiker

En klassisk oppvisning av Keaton når han prøver seg som detektiv

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 17.05.2023]

Buster er kinomaskinist og når kinoen ikke har gjester, leser han en bok om hvordan man blir detektiv. Han er også forelsket i en vakker ung kvinne, men har en rival i kjærligheten i den lokale sjeiken. Derimot er ingen av dem pengesterk på noe vis. De lever mest fra hånd til munn. Imens Buster gir gaver til jenta med alle penger han har, er sjeiken mer utspekulert og panter en klokke han stjeler fra jenta så han kan kjøpe henne gaver. Men da ting blir meldt stjålet i huset hennes, begynner mistanker å komme på Buster, det gjør at Buster må prøve å finne den ekte tyven…

Annonse:

Filmen åpner med at Buster leser boken ‘How to be a Detective’ i en tom kinosal. Vi får se at Buster er en meget samvittighetsfull mann som gir penger han har funnet tilbake til de som har mistet dem. Og når han selv blir anklaget for tyveri, så blir han ikke blid og gjør alt for å reinvaske seg og samtidig bruke det han har lært fra detektivboken han leser. Men det er ikke lett å både være detektiv og jobbe som kinomaskinist og å kjempe om hjertet til den pene unge kvinnen han holder av.

Jeg fortsetter min gang gjennom Buster Keatons kule filmografi. Jeg kom over denne filmen som jeg ikke hadde på Filmoteket sin gratis streamingtjeneste. Dette er en film som ikke gikk så godt finansielt sett, men som i ettertid har fått ganske gode skussmål av kritikere og er en film som er verneverdig i amerikansk filmindustri. Filmen ble restaurert i 2015 og ser meget bra ut hele veien. Liker også de fete effektene i filmen og dens komiske fremtoning med mye tegnefilmaktig action og humor, der Buster Keaton er kongen.

Det er moro å se på Buster Keaton bli irritert over at en rival bruker tid med kjæresten hans. Og han blir så brydd at han flere ganger bryter inn i kurtiseringen. Han får da en banan, og sklir selvsagt på denne bananen som han mister på gulvet. Mot slutten av filmen blir dette også ganske så vilt med det som begynner med en motorsykkeltur og slutter med en våt biltur utenom det vanlige.

Buster Keaton er god på komikk og har en del finesser i farlige stunts også. Her får vi blant annet se ham løpende oppå et tog i en stilfull og kul scene og da toget tar slutt så tar han tak i vanntårnet og firer seg ned på bakken, der han blir spylt i bakken. Alt skutt uten klipp i en scene og på en meget spennende og kul måte. Filmen har mange kule stunts og er meget bra laget i alle ledd. Liker hvordan filmens handling og plott virkelig underholder meg.

Det er også en god del kule kameratriks som da han hopper inn i en koffert og forsvinner. Og alle disse vanskelige filmtriksene gjorde at denne filmen tok dobbelt så lang tid å spille inn som Keatons andre filmer. Du får også en scene med film i filmen i en drømmesekvens. Dette trikset er ikke lett å få til så godt som dette den gangen.

Konklusjon
Alt i alt opplevde jeg filmen som en herlig leken film med stor underholdningsglede. Buster Keaton ser ut som han koste seg på jobb og selv om ikke filmen er direkte morsom i alle ledd, så er den utrolig bra laget. Jeg har sett mange av Buster Keatons filmer og dette er en av de beste filmene han har laget, selv om den er ganske så kort, så er den meget intens, og er godt bygget opp. Filmen føles ganske klassisk utformet og det er ikke rart at dette er vurdert som en minneverdig film av de sjeldne for sin tid.

Se om film er på streaming:

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Steamboat Bill, Jr. - Stumfilmen der Buster Keaton stadig imponerer med store illusjoner
- Generalen - En perle av en stumkfilmklassiker
- Battling Butler - Moro bokseforviklingskomedie med Buster Keaton
- Seven Chances - Morsomt når Buster Keaton må gifte seg…
- Go West - Gøy med Buster Keaton i ville vesten…
- The Navigator - Fornøyelig med Buster Keaton på sjøen
- Our Hospitality - En solid stumfilm av Buster Keaton med en helhetlig og sjarmfull historie

Diskusjon

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

Buster Keaton Productions Inc.

Medvirkende

Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES