Personvern og cookies

Filmfront.no er ansvarlige for dine data. Vi bruker coockies for å logge inn og innhente samtykke.

Vi bruker tredjeparts Cookies for:
- Høre podcast med Spotify
- Streamingwidget til Justwatch for å vise om hvilke streamingplatformer en film er tilgjengelig på.


|
Logg inn
Bli medlem
Filmfronts egen podcast
 
 

Anmeldelse av Eyes of Fire, amerikansk film fra 1983

Grøsser Spilletid: 90 minutter

Overrasket meg stort

[Skrevet av: Lars-Erik Lie, Dato: 11.09.2023]

Handlingen foregår tilbake på 1700-tallet, og i ei lita "bygd" i den østre delen av den "Nye Verden" (bedre kjent som USA). Det viser seg at en lokal prest har vært litt for lidderlig og lystig med en av sine følgere, og utroskap tolereres ikke etter Bibelen, så når resten av folkene på stedet for nyss i dette her, så skal både presten og dama hans lynches. Men på mystisk vis så ryker tauet i det presten heises opp etter nakken, og folk blir forferdet og redde. Dette fører til at han og hans nærmeste følgere kan pakke sakene sine og forlate landsbyen, uten fare for å bli forfulgt og tatt.

Dem stabler alt på ei flåte og tar turen nedover elva til det "forjettede land". Det viser seg dog etter hvert at dette landet allerede ER befolket av Shawnee-indianerne, som helst ser at disse hvite folkene holder seg unna. Etter et angrep fra indianerne, så forlater våre venner flåten, og stikker til skogs. Der finner dem mystiske tegn ved inngangen til en liten dal, og han som er fangstmann/trapper av dem, og kjent med indianerne, vet at dette betyr at dalen er forbudt område, altså - ingen Shawnee-indianere der.

Etter å ha funnet et par raserte hytter i dalen, etter en tidligere bosetning, så rydder dem opp og slår seg til ro, men roen varer ikke lenge, da det viser seg å være overnaturlige krefter i skogen rundt dem. Mystiske spøkelser dukker opp og forsvinner, ansikter i trær, merkelige lyder osv. Hva i all verden er det som foregår på denne plassen?

Da er det over til EYES OF FIRE fra 1983. På en blu-ray fra Severin Films. EYES OF FIRE er en bortgjemt og bortglemt filmproduksjon fra regissør Avery Crounse. Opprinnelig het den CRYING BLUE SKY, og var 30 minutter lenger enn det EYES OF FIRE ble. Det skal legges til at på denne utgivelsen fra Severin Films, så er BEGGE versjonene tatt med, men du må inn på bonusmaterialet for å finne igjen CRYING BLUE SKY - utgaven. Dette er skrevet på grunnlag av at jeg har sett hele EYES OF FIRE og litt over halve CRYING BLUE SKY.

Jeg må si at denne filmen overrasket meg stort. Dette er en obskur og merkelig sak. EYES OF FIRE/CRYING BLUE SKY bruker flott foto og nydelige stemninger. Tåke, vakker natur, mystisk skog, rare skapninger, spøkelser. Folkene det handler om har også med seg ei litt mystisk jente selv også, ei irsk og rødhåret frøken ved navn Leah. Ho har blitt beskyldt for å være heks, og virker i første del av filmen til å være nærmest språkløs, og psykisk forvirret. Etter hvert kommer det frem at ho nok er en slags "irsk fe", og ho er den skjulte hjelperen til disse folka, som beskytter dem mot de mørke kreftene i skogene. Ho har større krefter enn de fleste tror og "vet" mye bedre enn dem hva som skjer.

Denne filmen er på mange vis en slowburner, samtidig er den ikke kjedelig i det hele tatt. Handlingen går jevnt og trutt framover, og siden filmen er totalt uforutsigbar, så er det bortimot umulig å vite hva skjer videre, og dermed blir man sittende og følge nøye med. Det er masse småting og detaljer å ta til seg her, og man bør nok se filmen flere ganger. Samtidig bør man også se langversjonen, den opprinnelige director´s cut, da kalt CRYING BLUE SKY. Den forklarer ting litt bedre, og det var enkelte scener i EYES OF FIRE - utgaven som var litt forvirrende, men i langversjonen så får man bedre forklaringer på det som skjer. Bildekvaliteten er dog litt dårligere på langversjonen, med en noe mørkere print. Man kan dra litt i "lysspakene" på innstillingene på TV/projektor, og det bedrer seg litt da, men det er fremdeles en litt mørk print.

Filmen er en blanding av flere forskjellige sjangere, så det er vanskelig å sette den i bås, men siden den er med på boxen "All The Haunts be Ours", fra Severin, der fokuset er "folk-horror", så kan den nok trygt legges i DEN sjangeren ihvertfall. Dette er uansett en veldig kul lavbudsjettsproduksjon, med masse flott foto, mystikk, stil og atmosfære. Den er spennende og har veldig interessant story og kule karakterer. Filmen er uforutsigbar, kanskje litt slow i perioder, men absolutt veldig, veldig severdig. Jeg likte denne godt!

EYES OF FIRE/CRYING BLUE SKY får lett en score på 8/10. Se den!


Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,3 av 6 - 10 stemmer)

Kritikker i media

  • Eyes of Fire
  • Voicesfromthebalcony.com
  • Filmfront
  • Morbidlybeautiful.com

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Medvirkende

Profilerte anmeldelser

 

«The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2023 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.

   Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk