Filmfronts personvernerklæring og informasjonskapselbruk / PRIVACY & COOKIES
Logg inn
Bli medlem
 
 

Anmeldelse av Alene Hjemme (Home Alone), amerikansk film fra 1990

Komedie, Familie, Kriminal Spilletid: 103 minutter Aldersgrense: 10 år

Herlig familieklassiker med stor sjarm

[Skrevet av: Pål Frostad, Dato: 06.12.2009]

Kevin er bare 8 år og befinner seg etter litt rot alene hjemme mens familien hans er på ferie i et annet land. Det blir litt av en utfordring for lille Kevin når han skal forsvare huset mot truende innbruddstyver...

Annonse:

Kevin er 8 år gammel og føler han ikke helt passer inn i sin familie. Det er noen dager før jul og familien skal dra til Frankrike i høytiden. Det er en hektisk tid og familiene som skal dra sammen med hele 11 barn å holde orden på. Alt skal pakkes og forberedes i minste detalj for turen de skal på neste dag. Lille Kevin blir ertet av alle sine søsken. De sier fæle ting til ham for å skremme ham. Da broren Buzz spiser opp det siste pizzastykket med favorittpizzaen hans, koker det over for lille Kevin. Han dytter broren så brusspruten står utover bordet. Alle blir veldig sint på Kevin og han må sove på loftet resten av kvelden som straff.

Om kvelden blir det litt av et uvær og strømmen (i tillegg til telefonledningen) ryker. Dette fører til at vekkerklokken ikke ringer når den skal. Da bilene neste morgen kommer for å hente familien finner de ut at de har forsovet seg. Det blir litt av en kraftanstrengelse for å rekke flyet. Alle barna telles før de setter seg i bilen, men nabogutten som er innom blir telt som Kevin. Og da familien sitter på flyet til Frankrike er katastrofen et faktum. Kevin er alene hjemme i julen i det store huset. Hele nabolaget er også borte for juleferien. Dette tenker noen fæle kjeltringer å utnytte til det fulle med å robbe hele gaten. Den eneste som står i veien for dem er lille Kevin...

Macaulay Culkin spiller hovedrollen som vesle Kevin McCallister. Han er ikke en overbevisende skuespiller, men det er heller ikke å forvente av en gutt i den alderen. Men det han ikke har av skuespillertalent, tar han derimot igjen på sjarm. Han gjør sitt til at filmen er blitt en populær klassiker for barn og unge. Med seg på laget finner vi også Oscarvinneren Joe Pesci som spiller en av skurkerollene i filmen. Den andre skurkerollen er bekledd av Daniel Stern som er nettopp mest kjent for rollen i akkurat disse filmene.

Resten av castet er ikke så kjent at man ramser dem opp, men gjør sitt til at denne filmen fungerer som den skal. Regien er ved Chris Columbus og er hans store gjennombrudd som Hollywoodregissør. I ettertid har han gjort oppfølgeren 'Hjemme Alene 2', 'Mrs. Doubtfire' og to av Harry Potter-filmene. Manuset er skrevet av suksessmakeren John Hughes som står bak filmer som 'Hjelp, vi må på ferie!', 'Breakfast Club', 'Skulk Med Stil' og 'Beethoven'.

John Williams står for den 'katchy' og lett gjenkjennelige musikken. Han leverer alltid kvalitet og man kan nevne i fleng av mesterverk denne musikeren har gitt oss som thememusikk til Jurassic Park, Star Wars, E.T., Indiana Jones, Superman og Haisommer. Hans arbeid med Hjemme alene-filmen resulterte i ikke mindre enn to Oscarnominasjoner. I tillegg finner vi andre kjente julelåter som "Rockin' Around Christmas Tree", "I dreaming of White Christmas", "Have Yourself A Merry Little Christmas", og "Santa Claus Is Comin To Town".

Siden denne filmen foregår om julen er den et godt alternativ til å få deg i julestemning. Men denne filmen står også på egne bein som en komedie og kan fint sees på andre tider på året. Om man liker gode familiefilmer som også byr på litt komikk er dette virkelig å anbefale. Konseptet virker noe tynt: familien er i Frankrike og Kevin er hjemme alene, ingen naboer er hjemme og telefonen er ute av drift. Men til tross for dette tenker en ikke nevneverdig gjennom akkurat dette når man ser filmen. Konseptet er også godt utnyttet og det er heller ingen døtid i filmen.

Hjemme Alene er en film som passer klart best for en familie eller barn, men man kan godt se filmen om man er eldre også uten at det blir så mye dårligere. Til tross for at filmen er begynner å dra på årene synes jeg at den holder seg relativt godt, og komikken er så enkel at den fungerer den dag i dag også. Det lages veldig får gode filmer som passer for barn nå for tiden. Denne er et godt alternativ til de mange animasjonsfilmene i familiekomedie-sjangeren. Dette blir nok garantert ikke siste gang jeg plukker frem denne fine og godt underholdende klassikeren. Jeg trenger vel ikke å nevne at den tok verden med storm da den kom.
Les også anmeldelser i samme filmserie:
- Home Alone: The Holiday Heist - Ny gutt som også legger feller for tyver
- Alene Hjemme 4 - Kevin legger feller for fjerde gang...
- Alene Hjemme 3 - En ny gutt forsøker å legge feller for kriminelle
- Alene Hjemme 2 - Alene i New York/Forlatt i New York - Julestemning i en tegneserieaktig familieinnpakning

Les også anmeldelser av andre filmer med samme hovedrolleinnehavere:
- Alene Hjemme 2 - Alene i New York/Forlatt i New York - Julestemning i en tegneserieaktig familieinnpakning
- My Girl - Alle husker den første kjærligheten...

Les også anmeldelser av andre filmer med samme regissør:
- Pixels - Please, ikke gi Sandler og James mer i inntekt!
- Percy Jackson: Lyntyven - Nok et erkeamerikansk superidol er født
- Harry Potter Og Mysteriekammeret - Spenning og magi
- Harry Potter Og De Vises Stein - Tidvis magisk
- 200-årsmannen - Svært interessant sci-fi-tankegods pakket inn i sukkerspinn
- Mrs. Doubtfire - Ganske morsomt og en fin og lun familiefilm
- Alene Hjemme 2 - Alene i New York/Forlatt i New York - Julestemning i en tegneserieaktig familieinnpakning

Les også andre anmeldelser av utgivelse:
- Den 'ultimate' familiekomedien til jul

Diskusjon

Les mer om filmen
Gjennomsnittskarakter:
(4,7 av 6 - 34 stemmer)

Kritikker i media

 • Alene Hjemme
 • Filmhjerte.blogg.no
 • Julefilmfestival.blogspot.no
 • Chris Stuckmann (Youtube)
 • Filmfrosk (Youtube)
 • Verdens Gang
 • Filmfront
 • Se og hør
 • Cinerama
 • Filmsnakk.no
 • Dagbladet
 • Aftenposten
 • Dagsavisen
 • Arbeiderbladet

Land:

USA

Språk:

Engelsk

Filmselskap:

20th Century Fox

Medvirkende

 
 

   Filmfront.no © Filmfront AS 2020 Les mer om filmfront

   Alle navn, merkenavn og bilder er copyright til de respektive eiere og skapere.